Mayovú som pre brexit nekritizoval, tvrdí Trump po rokovaní

TA3 SITA
13.7.2018 16:11

Americký prezident Donald Trump odmietol tvrdenie, že by kritizoval britskú premiérku Theresu Mayovú za jej postup ohľadom brexitu. Vyhlásil to po spoločnom rokovaní Chequers. Podľa bulvárneho denníka The Sun šéf Bieleho domu vo štvrtok povedal, že premiérka si pre brexit nezvolila dobrú stratégiu a tým podľa neho zničila americko-britskú obchodnú dohodu.

Trump povedal, že jeho vzťah s Mayovou je "veľmi, veľmi silný". Na spoločnej tlačovej konferencii v piatok skonštatoval, že Mayová je "úžasná žena", ktorá robí ako britská premiérka "fantastickú prácu". Podľa jeho slov majú Spojené štáty a Británia "mimoriadny vzťah na najvyššej úrovni". Mayová poznamenala, že USA sú "najdlhodobejším a najužším bezpečnostným a obranným partnerom" Británie a ocenila Trumpa za to, že zatlačil na partnerov z NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu.

Trump sa snažil o zmierlivejší tón po tom, čo skritizoval Mayovú v rozhovore pre denník The Sun za jej prístup k brexitu. Na tlačovej konferencii preto zdôraznil, že má "voči premiérke veľký rešpekt". Prezident tvrdí, že noviny nezahrnuli do rozhovoru "úžasné veci", ktoré o nej povedal. Podľa jeho slov je na Mayovej, ako sa postaví k brexitu, avšak on chce zabezpečiť, že USA nebudú mať žiadne obchodné obmedzenia so Spojeným kráľovstvom.

Trumpo v rozhovore pre The Sun na adresu Mayovej povedal, že podľa neho zničila to, čo mohla krajina brexitom získať a jej "slabý" návrh dohody s Európskou úniou zrejme znemožní uzavretie potenciálnej obchodnej dohody s USA. Poznamenal tiež, že dohoda, na ktorej pracuje Mayová, sa líši od toho, za čo hlasovali ľudia. Tvrdí, že sa jej pokúšal radiť, no ona to ignorovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok