Trumpovi povedali o balóne s jeho podobizňou. Necíti sa vítaný

TA3 SITA
13.7.2018 10:10

Americký prezident Donald Trump, ktorý pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu Veľkej Británie, sa v Londýne necíti vítaný a viní z toho starostu mesta Sadiqa Khana.

Nemá dôvod zostávať v meste

Vyjadril sa tak v rozhovore pre denník The Sun s tým, že mu povedali o obrovskom balóne, ktorý mali vypustiť nad Parliament Square počas protestu proti jeho návšteve. Šesťmetrový balón predstavuje Trumpa ako zúrivé bábätko v plienke. "Myslím, že keď vypúšťajú balóny, aby som sa cítil nevítaný, nemám dôvod byť v Londýne," povedal s tým, že práve to je jeden z dôvodov, prečo v hlavnom meste strávi tak málo času.

Z atmosféry a tiež teroristických útokov v meste pritom viní Khana, ktorý je moslim a otvorene kritizuje jeho antimoslimskú politiku v Spojených štátoch. Práve starosta, ktorý podľa Trumpa nerobí dobrú prácu v boji proti teroristom, dal protestujúcim povolenie na použitie balóna.

Zničila to, čo mohla získať brexitom

Trumpov rozhovor pre The Sun vyvolal pobúrenie už vo štvrtok poznámkami na adresu britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá podľa neho zničila to, čo mohla krajina získať brexitom a jej "slabý" návrh dohody s Európskou úniou zrejme zlikviduje akúkoľvek možnosť budúcej dohody s USA. "Ak uzavrú takúto dohodu, budeme miesto Veľkej Británie rokovať s Európskou úniou, takže to zrejme tú dohodu zničí," vyjadril sa Trump, ktorý zároveň prirovnal svoje zvolenie do úradu k britskému referendu o brexite a poznamenal, že dohoda, na ktorej pracuje Mayová, sa líši od toho, za čo hlasovali ľudia. Tvrdí tiež, že sa jej pokúšal radiť, no ona to ignorovala.

Na druhej strane pritom skonštatoval, že "výborným" premiérom by bol bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorého rezignácia ho vraj veľmi zarmútila, no dúfa, že sa raz vráti do vlády. Johnson je podľa Trumpa veľmi talentovaný, má to, čo potrebuje mať premiér a veľmi dobre reprezentuje krajinu. Keď sa ho však priamo spýtali, či si myslí, že by Johnson raz mohol nahradiť Mayovú, odmietol sa vyjadriť a povedal, že ich nechce proti sebe stavať.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová neskôr ubezpečila, že prezident má britskú premiérku rád a veľmi ju rešpektuje. Novinám vraj povedal, že Mayová je "veľmi dobrý človek" a "nikdy o nej nepovedal nič zlé".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok