Trump: Mayovej mäkký plán môže zabiť obchodnú dohodu s USA

TA3 TASR
13.7.2018 06:59

Americký prezident Donald Trump, podľa britského denníka The Sun, obvinil britskú premiérku Theresu Mayovú, že ničí ich budúcu obchodnú dohodu. Vyjadril sa tak v súvislosti s brexitom, ktorý podľa neho Mayová naťahuje a vedie zlým smerom.

Kritizoval Mayovej "mäkký plán"

Americký prezident Donald Trump obvinil britskú premiérku Theresu Mayovú z ničenia toho, čo by jej vlasť mohla získať od brexitu a dodal, že jej "mäkký" plán budúcich obchodných vzťahov s Európskou úniou zrejme "usmrtí" akúkoľvek obchodnú dohodu, ktorú by v budúcnosti Británia mohla dosiahnuť z USA. Trump sa takto vyjadril v štvrtkovom rozhovore pre britský bulvárny denník The Sun. "Ak uzatvoria takúto dohodu, budeme jednať s Európskou úniou miesto Británie, takže to pravdepodobne zabije dohodu," povedal americký prezident v interview, zverejnenom počas prvého dňa jeho štvordňovej návštevy v Británii.

Trump v rozhovore ďalej prirovnal britské referendum z júna 2016, v ktorom občania tejto ostrovnej krajiny rozhodli o brexite, k predvlaňajším prezidentským voľbám v USA, v ktorých zvíťazil. V tejto súvislosti povedal, že dohoda, ktorú sa Mayová s EÚ snaží dosiahnuť je "sa veľmi líši od tej, za akú hlasoval ľud". Denníku The Sun americký prezident tiež povedal, že Mayovej radil, ako by mala o brexite rokovať s EÚ, avšak britská premiérka jeho rady ignorovala. Útržky z interview zverejnil denník na svojej webstránke práve v čase, keď sa Trump vo štvrtok neskoro večer zúčastňoval na uvítacej galavečeri v paláci Blenheim v spoločnosti Mayovej a ďalších britských predstaviteľov.

Rozsiahly rozhovor bulvárneho denníka obsiahol širokú škálu tém, pričom Trump v ňom ďalej vyjadril podporu bývalému britskému ministrovi zahraničných vecí a zástancovi tvrdšieho brexitu Borisovi Johnsonovi, ktorý v pondelok odstúpil zo svojej funkcie práve pre nezhody v kabinete premiérky Mayovej, týkajúce sa spôsobu vystúpenia Británie z EÚ. Podľa Trumpa by bol Johnson "skvelým premiérom", lebo má "správny prístup" a všetko potrebné na túto funkciu. Jeho rezignácia na post ministra zahraničných vecí Trumpa vraj "veľmi prekvapila a zarmútila".

Povolenie prisťahovalectva označil ako hanbu

Trump sa v rozhovore venoval aj londýnskemu starostovi Sadiqovi Khanovi, ktorého obvinil z toho, že on sám sa necíti v Londýne vítaný. Americký prezident sa ešte pred svojou návštevou dopočul o tom, že londýnsky magistrát povolil počas jeho návštevy vypustenie obrovskej nafukovacej figuríny znázorňujúcej ho ako rozhnevané batoľa. Denníku The Sun povedal, že aj to je dôvod prečo počas svojej návštevy strávi v Londýne len málo času.

Khana, ktorý je moslimom a zároveň hlasným kritikom Trumpovej protimoslimskej politiky v USA, obvinil americký prezident v rozhovore z tejto nehostinnej atmosféry i toho, že pokiaľ ide o terorizmus odviedol "strašnú prácu", priblížila agentúra AP.

Trump v interview pre The Sun tiež hovoril o migrantoch, pričom podľa agentúry DPA zopakoval svoje známe postoje a útoky voči prisťahovalcom. "Čo sa stalo Európe je hanba. Povolenie prisťahovalectva v Európe je hanba. Domnievam sa, že to zmenilo štruktúru Európy," povedal. "Myslím, že strácate svoju kultúru," dodal v tejto súvislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok