Spotreba rýb je neudržateľná, na vine je naša honba za zdravím

TA3 ČTK
15.7.2018 20:07

Spotreba rýb je rekordne vysoká a stále naberá na intenzite. Rybolov v tretine vôd svetových oceánov je nadmerný a dlhodobá udržateľnosť kľúčového zdroja bielkovín pre milióny ľudí vyvoláva obavy. Informovala o tom správa Organizácie OSN.

Spotreba rýb je neudržateľná, na vine je naša honba za zdravím
SITA/AP

Historické maximum

Podiel populácie rýb, ktoré sú lovené neudržateľným spôsobom, sa celosvetovo do roku 2015 zvýšil na 33,1 percenta. V roku 2013 to bolo 31,4 percenta. V roku 1974 pritom dosahoval neudržateľný lov úroveň desiatich percent.

Spotreba rýb stúpla v rokoch 2013 až 2015 na historické maximum, priemerne znamenala vyše dvadsať kilogramov na osobu, zatiaľ čo v roku 1961 to bolo deväť kilogramov. V súvislosti s trendom zdravého stravovania sa očakáva ďalší nárast.

Nadmerný rybolov je výrazný najmä v rozvojových krajinách, kde množstvu ľudí už dnes chýba dostatok nutrične hodnotnej stravy.

ryby2_7f000001-4de0-e303.jpg

Riešením by mal byť rybí odpad

"Morské zdroje sú pod veľkým tlakom a my žiadame vlády, aby pre zlepšenie stavu rybolovu robili podstatne viac," uviedol v rozhovore s organizáciou Thomson Reuters Foundation riaditeľ oddelenia FAO pre rybolov a aquakultúru Manuel Barange. Predpokladá, že v budúcnosti bude musieť ryby dovážať napríklad Afrika. Práve africký kontinent má pritom podľa neho v oblasti aquakultúry veľký potenciál, potrebuje však predovšetkým finančnú podporu.

Na druhej strane, vďaka chovu rýb, ktorý je za posledných 40 rokov najrýchlejšie sa rozvíjajúcim sektorom živočíšnej výroby, sa ponuka rybieho mäsa na trhu stále zvyšuje. Vzhľadom k tomu, že úlovky na otvorenom mori neustále klesajú, stále viac krajín obracia pozornosť na rybie farmy.

Podľa kritikov môže táto činnosť poškodiť životné prostredie a do prírody pustiť choré alebo agresívne druhy. Barange v tejto súvislosti zdôrazňuje, že je potrebná "regulácia, zákony a kontrola". Východisko ponúka výskumná organizácia WorldFish. Navrhuje zamerať sa na možnosti využitia rybieho odpadu, ktorého objem sa odhaduje na 35 percent úlovku.

Témy: Ryby Afrika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok