Čiernym stavbám by malo odzvoniť, chystá sa nová legislatíva

TA3 TASR
12.7.2018 09:41

Prvoradou úlohou je v novom predpise nastaviť podmienky tak, aby nevznikali nové čierne stavby.Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR v súvislosti s právnymi predpismi, ktoré majú nahradiť súčasný stavebný zákon.

Čiernym stavbám by malo odzvoniť, chystá sa nová legislatíva
TASR/ilustračné foto

Podľa nového návrhu legislatívy neexistujú prípady, kedy by mohlo dôjsť k dodatočnému povoľovaniu stavieb. Rezort dáva dôraz na povinnosti orgánu verejnej správy v súvislosti s nelegálnymi stavbami. "Keď sa dozvie, že niečo také sa bude diať, už by nemal byť iný postup, než uloženie pokuty, výkon rozhodnutia o odstránení a trestné oznámenie," spresnil odbor.

V súvislosti s existujúcimi nelegálnymi stavbami uviedol, že nejde ani tak o problém stavebného zákona, je to celospoločenský problém. "Tých stavieb je veľa a tento problém nevieme vyriešiť tak, že do stavebného zákona dáme, že sa tieto stavby zbúrajú," konštatoval.

Podľa odboru komunikácie treba urobiť jasnú deliacu čiaru, zadefinovať pozemky a stavby a právne vzťahy medzi pozemkami a nelegálnymi stavbami. "Aby sme vedeli oddeliť to, čo bolo, od toho, čo bude. A hľadať nejaké iné, celospoločenské riešenie na úrovni inej, než je stavebný zákon," uzatvára odbor. MDV SR má ambíciu v priebehu leta ukončiť rokovania o nových stavebných predpisoch tak, aby mohlo počas jesene spustiť legislatívny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok