Mŕtve duše na voličských zoznamoch majú aj vyše 140 rokov

TA3 TASR
12.7.2018 09:39

Najstaršia osoba na svete má 141 rokov a žije v Zimbabwe. Za ňou potom nasleduje 134-ročná osoba, takisto zo Zimbabwe. Toto aspoň vyplýva zo zoznamu voličov africkej krajiny, ktorý vyvolal veľkú pozornosť verejnosti pred všeobecnými voľbami naplánovanými na 30. júla. Budú to prvé voľby za posledné desaťročia bez dlhoročného vodcu Roberta Mugabeho.

Mŕtve duše na voličských zoznamoch majú aj vyše 140 rokov
TASR

Vyzývali na väčšiu transparentnosť

Hlavná opozičná strana označila zoznam voličov za mimoriadne chybný a podľa nej je to najvýraznejší náznak, že dôveryhodnosť volieb je ohrozená. Tisíce ľudí sa v stredu zhromaždili v hlavnom meste Harare, kde vyzývali na väčšiu transparentnosť. Prítomní tiež tancovali a mávali pútačmi s textom "Ani reformy, ani voľby".

Prezident Emmerson Mnangagwa, ktorý sa ujal moci, keď bol Mugabe vlani v novembri nútený odstúpiť, a tiež volebná komisia prisľúbili slobodné a spravodlivé voľby. Avšak záležitosť so zoznamom voličov vyvolala v mnohých obavy, že vláda Zimbabwe sa stále nerozlúčila s dlhou minulosťou údajných volebných podvodov.

Odovzdali petíciu s požiadavkami

Voliči v nápadne vysokom veku sú však len jednou z obáv. Zoznam voličov takisto ukazuje, že tú istú adresu má aj vyše 100 registrovaných voličov a že veľký počet ľudí má rovnaké číslo dokladu totožnosti. Upozornil na to predstaviteľ opozície Jameson Timba.

"Nebudeme robiť ústupky," vyhlásil v stredu hlavný opozičný líder Nelson Chamisa pred davom ľudí. Zároveň obvinil volebnú komisiu, armádu a Mnangagwu z pokusu o zmanipulovanie volieb. Chamisa je v koalícii s viacerými menšími stranami, ktoré sa tiež zúčastnili na zhromaždení. V sídle volebnej komisie odovzdali petíciu s požiadavkami. "Nabudúce usporiadame demonštráciu. Nikto sa nevráti domov, kým nebudú naše požiadavky splnené. Budeme tu táboriť," vyhlásil Chamisa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok