Zabudnite na trendy. Z cestovín sa nepriberá a prinášajú šťastie

TA3 ČTK
14.7.2018 20:01

Je pravda, že sa po cestovinách priberá? A sú lepšie biele, alebo tie z celozrnnej múky? Napriek tomu, že najnovšie tendencie a móda v diétnom stravovaní tvrdia opak, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica.

Zabudnite na trendy. Z cestovín sa nepriberá a prinášajú šťastie
SITA/AP

Užitočné sacharidy

Cestoviny nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, ktorú treba pri diéte brať do úvahy. Je však mnoho dôvodov, pre ktoré by mali byť základnou potravinou, a to nielen v rámci talianskej kuchyne, ale v celej stredomorskej strave. Teda v potravinovom modeli, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.

Sacharidy majú byť hlavnou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame. Päťdesiat až šesťdesiat percent celkových kalórií, ktoré máme denne skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.

Cestoviny a príbuzné potraviny majú napriek výraznému prísunu kalórií omnoho menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, a nemajú taký sklon k hromadeniu.

cestoviny_7f000001-1b30-828e.jpg

Dlhší pocit sýtosti

Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje priveľa, prispievajú k rýchlej akumulácii energie. Lepšie sú preto zložité cukry, ako je napríklad škrob, ktorý je hlavnou zložkou cestovín. Jeho glykemický index je nízky. Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky. Najlepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt vhodnejší.

Cestoviny sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou alebo rybou je to nutrične vyvážené jedlo. Konzumácia cestovín nás dokonca môže robiť šťastnejšími, pretože obsahujú aminokyselinu tryptofan, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter s antidepresívnymi účinkami.

Nebezpečné metódy

V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú popularitu rôznym diétam. Stačí, ak nejaká celebrita uprednostňuje druh diéty a médiá sa postarajú, aby sa stala známou. Je však dobré vyhýbať sa módnym diétam, pretože väčšina z nich nemá žiadny reálny vedecký základ.

Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta by mala byť šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len pri štúdiu komplexného stavu pacienta je možné určiť správny režim.

Vyhýbajte sa diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní, a všetkým zázračným pilulkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpisovať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky. Akúkoľvek farmakologickú formu, aj keby bola prírodná, v podobe tabletiek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok