Rozhodli o nákupe stíhačiek pre Slovensko, premiér prezradil cenu

TA3 TASR
11.7.2018 13:16

Vláda po "dôkladnej analýze" rozhodla o miliardovom nákupe stíhačiek pre slovenskú armádu. Nevybrala si "európske riešenie", teda švédske gripeny, ale "atlantické riešenie" a teda vylepšené americké stíhačky F-16. Premiér prezradil, koľko za tento nákup Slovensko zaplatí.

Zaplatíme takmer 1,6 miliardy eur

Rozhodnutiu o stíhačkách podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho predchádzala konštruktívna diskusia na Bezpečnostnej rade. "Ponuky boli posudzované aj útvarom Hodnota za peniaze," uviedol premiér, ktorý sa vyjadril aj k mediálnej polemike k týmto stíhačkám. Švédsku aj americkú ponuku považuje za takmer rovnocenné, napriek tomu, čo zaznelo v médiách. Za balík, ktorý zahŕňa 14 stíhačiek, výcvik, muníciu a logistiku, zaplatíme v budúcnosti spolu 1,589 miliardy eur. Pellegrini dodal, že tieto peniaze nebudú na úkor iných rezortov.

Nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72 vláde už predtým odporučil minister obrany Peter Gajdoš. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča.

Ponuka vlády USA sa ministrovi javila ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov ako sú samotný nákup lietadiel, munície, nákladov na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistického zabezpečenia, dobudovania infraštruktúry, dodacích lehôt a ďalších nákladov na prevádzkovania a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040. Celkové finančné náklady po prepočte na zabezpečenie desaťročnej prevádzky oboch lietadiel sú podľa ministerstva približne rovnaké.

Premiér Pellegrini rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

Posilníme strategické partnerstvo s USA

Celkovo tri základné princípy platia pri modernizácii nadzvukového letectva. Prvým je odpútanie sa od ruskej materiálnej a technickej závislosti, druhým dosiahnutie najlepšieho pomeru cena/kvalita a tretím transparentné rozhodovanie vrátane komparácie spôsobilostí a služieb. Na sociálnej sieti to napísal štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák za stranu Most-Híd.

"V súčasnosti už bol nemysliteľný nákup nového ruského lietadla alebo dlhodobé odkladanie rozhodnutia, čo by opäť len predĺžilo závislosť od Ruska. Americká aj švédska ponuka sú veľmi kvalitné a dokážu splniť kritériá. Otázkou je, ktoré lepšie. V tomto rozhodovaní sa spolieham na odbornú autoritu expertov, vrátane veliteľa letectva, ktorí hovoria, že spôsobilosti a využiteľnosť F-16 prevyšujú Gripen. Cenový rozdiel medzi ponukami je minimálny," uviedol Ondrejcsák.


Podľa jeho slov je dôležité, že realizácia projektu nemôže ohroziť náš hlavný záväzok voči NATO, čiže budovanie ťažkej mechanizovanej brigády. "Samozrejme zavedenie F-16 bude mať zmysel, ak využijeme všetky spôsobilosti, ktoré ponúka. Naše letectvo bude schopné zabezpečiť nielen airpolicing, ale sa zvýšia aj schopnosti vzdušného boja a air-to-ground spôsobilosti. Na to sa treba dlhodobo politicky aj mentálne pripraviť," konštatoval.


Za ďalší dôležitý faktor označil, že nákup posilní naše strategické partnerstvo s USA a krajinu definitívne odtrhne od strategickej závislosti od Ruska. "To, či zverejnenie materiálu 12 hodín pred rokovaním vlády a bez ceny je dostatočným naplnením požiadavky 'verejného materiálu' je otázka, zodpovedanie ktorej je v plnej kompetencii ministra obrany," dodal Ondrejcsák.

Rozhodnutie sa týka nasledujúcich generácií

Rozhodnutie, kedy a aký typ stíhacích lietadiel Slovensko kúpi, sa netýka len tejto vlády, ale aj budúcich vlád a nasledujúcich generácií. Preto je to vec verejná a mala by prejsť odbornou diskusiou. Tvrdí strana Sloboda a Solidarita. Podľa liberálov by aj konečné rozhodnutie malo padnúť na základe čo najširšieho politického konsenzu. „Slovenská národná strana a jej minister obrany Peter Gajdoš sa však postarali o to, aby takáto diskusia vôbec nevznikla. Jasným dôkazom toho je, že dnes o tejto otázke rokuje Bezpečnostná rada SR a následne vláda, pričom len včera podvečer ministerstvo zverejnilo časť materiálov, z ktorých vyplýva, že sa prikláňa k nákupu amerických strojov F-16,“ povedal poslanec NR SR a podpredseda SaS Ľubomír Galko a doplnil: „Takýto postup považujeme za krajne neseriózny a žiadame vládu a osobitne premiéra Pellegriniho, aby rozhodnutia odložil dovtedy, kým nebudú zverejnené kompletné materiály, podľa ktorých ministerstvo obrany postupovalo, a na základe nich neprebehne odborná diskusia.“

Ako zdôraznil Ľubomír Galko, dve miliardy eur, ktoré má tento obchod stáť, nie sú peniazmi predsedu SNS Andreja Danka, ministra obrany Petra Gajdoša a ani tieňového ministra obrany Jána Hoľka. „Sú to peniaze daňových poplatníkov. Oni musia mať pocit, že výber nadzvukových lietadiel pre Ozbrojené sily SR sa uskutočnil transparente a zvolené riešenie na ochranu vzdušného priestoru Slovenska je najefektívnejšie z tých, ktoré prichádzali do úvahy,“ doplnil tímlíder SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľ. Galko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok