Dráma v zatopenej jaskyni má šťastný koniec, chlapci sú v bezpečí

TA3 SITA TASR
10.7.2018 13:52

Celým svetom sledovaná záchranná akcia v zatopenej thajskej jaskyni Tcham Luang Nang Non sa skončila šťastne. Počas extrémne náročnej a nebezpečnej operácie, počas ktorej zahynul jeden záchranár, sa podarilo zachrániť všetkých dvanásť mladých futbalistov aj ich 25-ročného trénera.

Pred jaskyňou čakalo dovedna sedem sanitiek. Na obnovenej záchrannej akcii sa vo finálnej fáze podieľalo 19 potápačov, ktorí spolu s chlapcami a trénerom mali vyslobodiť aj jedného zdravotníka a troch príslušníkov thajského námorníctva. Tí sa v jaskyni nachádzali prakticky od objavenia uviaznutých začiatkom minulého týždňa.

Narongsak Osatanakorn, vedúci záchrannej operácie a guvernér provincie Čiang Rai, oznámil, že lekár a traja potápači z thajskej elitnej námornej jednotky sú už v bezpečí a tým sa misia úspešne zavŕšila. Elitní potápači zverejnili na Facebooku fotografiu usmievajúcich sa štyroch mužov v potápačských oblekoch a v slnečných okuliaroch tesne po ich výstupe von z podzemia, kde strávili spolu s chlapcami niekoľko dní. "Podarilo sa nám niečo, čo nikto nepovažoval za možné," povedal Osatanakorn po skončení 18-dňovej drámy.

Skupina 12 mladých futbalistov a ich tréner uviazla v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non ešte 23. júna. V nedeľu a pondelok sa potápačom podarilo vyslobodiť každý deň po štyroch chlapcov.

Témy: Facebook
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok