Pohoda zatvorila svoje brány, má za sebou vraj najsilnejší ročník

TA3 SITA
8.7.2018 16:50

Na trenčianskom letisku sa v nedeľu skončil 22. ročník multižánrového festivalu Pohoda. Posledné Vítanie slnka dostali na starosť Lomnické Čháve, pričom program oficiálne ukončila ranná ekumenická bohoslužba, po ktorej riaditeľ festivalu Michal Kaščák, PR manažér Anton Repka a vedúci produkcie Michal Sládek na tlačovej konferencii zhodnotili festival.

Pohoda zatvorila svoje brány, má za sebou vraj najsilnejší ročník
SITA/Martin Medňanský

Najsilnejší ročník

Trojica sa zhodla, že opäť majú za sebou najsilnejší ročník. "Počas tohto ročníka sa udialo veľmi veľa výnimočných udalostí. Niektoré boli spojené so smutnými vecami, iné s fantastickými veselými zážitkami a niektoré s výnimočnými umeleckými spojeniami. Výbornou správou pre nás bolo, že festival bol vypredaný a napokon prebehol bez problémov zo zdravotného i bezpečnostného hľadiska. Zo zhruba 300 programových okienok sa zrušili len tri. Pre nás však festival ešte pokračuje, keďže do konca týždňa bude prebiehať balenie," uviedol Kaščák.

01_7f000001-1d74-5ad3.jpg

"Tento rok sa nám podarilo získať niekoľko interpretov, o ktorých sme sa zaujímali už veľmi dlho. Patril sem napríklad Kronos Quartet, čo bolo pre mňa jeden z najzaujímavejších a najhodnotnejších zážitkov môjho života. Nemyslím len samotný koncert, ale aj proces komunikácie či to, ako sa oni samotní aktívne zapojili do vytvárania programu, čo je skutočne nevídaná záležitosť a považujem to za naozaj cennú životnú skúsenosť. V polovici júna začali skúšať nové dielo, ktoré zahrali vo svetovej premiére, čo je obrovská odvaha. Dostal som už prvé správy od zakladateľa skupiny Davida Harringtona, ktorý veľmi pozitívne hodnotil nielen samotný festival, ale aj dielo Mira Tótha. Podľa jeho slov si môžeme byť istí, že toto dielo budú hrať vo svete aj pri ďalších príležitostiach, čo je obrovská vec pre celú krajinu, keďže dielo mladého slovenského skladateľa bude hrať najvýznamnejšie a najslávnejšie teleso v tomto žánri na svete. Je to asi, akoby Tomáša Slobodu poprosili The Rolling Stones, aby pre nich zložil skladbu," vyjadril sa Kaščák.

17_7f000001-1dd4-f899.jpg

Stretnutie s interpretmi

"Mali sme príležitosť stretnúť sa s najväčšími menami v backstagei, pretože nás o to požiadali ich agenti. Pomerne dlho sme sa rozprávali napríklad s The Chemical Brothers, až sme sa dostali k veciam, ktoré sa ani netýkajú hudby. Fantastický pocit som mal aj pri stretnutí s Rodriguezom. Zoznámil som sa aj s jeho rodinou, keďže jeho najužší tím tvoria jeho dcéra, zať a vnučka a všetko sú to veľmi milí ľudia, ktorí si od nás nechceli vziať zadarmo festivalový merch, ale naliehali na tom, že si ho kúpia, na čo sme, samozrejme, nepristúpili," povedal s úsmevom riaditeľ podujatia. "Samotný Rodriguez vyhlásil, že sa chce čo najskôr vrátiť na Slovensko a zahrať si tu," dodal.

Zaujímavý príbeh organizátorov sa začal aj s austrálskym spevákom a šoumenom Donnym Bénetom, ktorý sa predstavil na podujatí až dva razy. "Donny Bénet je umelec, ktorý je v rámci sveta takmer neznámy. To, čo sa dialo počas jeho dvoch koncertov, bol pre mňa jeden z veľkých životných hudobných zážitkov. Za jeho produkciou je veľa rozumu, nadhľadu či sebairónie. Pripravujeme s ním slovenské turné. Povedal som mu, že z kapely Lola Marsh sa nám podarilo spraviť u nás hviezdu a predpokladám, že u neho to bude raketovejší nástup," uviedol Michal Kaščák.

Najväčšia umelecká produkcia

Repka prezradil, že tohtoročná Pohoda ponúkla najväčšie umelecké produkcie v histórii. "V prípade The Chemical Brothers to bola najväčšia produkcia, čo sa týka vizuálnej šou. Obrovskú produkciu ponúkla aj St. Vincent, " dodal PR manažér, ktorý už dostal aj niekoľko reakcií od účinkujúcich. Anglický hudobník a spevák Jamie Cullum vyhlásil, že by na Pohodu rád prišiel aj ako návštevník a nie len ako účinkujúci.

Organizátori vyzdvihli aj ekologickú stránku podujatia. V areáli bolo 140 dobrovoľníkov, ktorí ukazovali ľuďom, ako správne separovať odpad. Okrem kontajnerov bolo na letisku aj niekoľko zberných miest, ktoré uzatvorili v nedeľu o 12:00. Ekológia sa dotkla aj nových splachovacích záchodov, solárnej energie či dopravy.

Jediná výčitka

Michal Kaščák tiež potvrdil, že budúci ročník Pohody sa bude konať 11. až 13. júla. "Tento rok sme už niekedy na jar, a to výnimočne, poslali prvé ponuky, pretože sme boli vyzvaní k takémuto kroku. Týkalo sa to tých gigantických mien. Ja však rád rozbieham tvorbu ďalšieho ročníka festivalu až po tom, ako sa ten aktuálny skončí. Potrebujem získať energiu, nadšenie, spätnú väzbu," povedal Kaščák.

"Už vieme, že budeme realizovať nejaké zmeny, ktoré sa budú týkať napríklad príchodu ľudí na festival. V tomto roku to považujeme za zrejme jedinú vec, ktorú by som dokázal sám sebe alebo nám mierne vytknúť. Nepočítali sme s tým, že si ľudia nerozložia príchod na festival na dlhší časový úsek. Z môjho pohľadu pritom máme veľmi veľkoryso pripravený časový rámec od otvárania jednotlivých zón festivalu až po začiatok prvého koncertu," objasnil a poďakoval sa návštevníkom a návštevníčkam i celému tímu za ďalší skvelý ročník Pohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok