Provokácia alebo dobrý úmysel? Trump poslal Kimovi hudobný darček

TA3 SITA
8.7.2018 08:29

Americký prezident Donald Trump poslal severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi CD so skladbou Eltona Johna Rocket Man z roku 1972. Nahrávku poslal po ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, ktorý bol na dvojdňovej návšteve Pchjongjangu, no priamo s Kimom sa nestretol.

Provokácia alebo dobrý úmysel? Trump poslal Kimovi hudobný darček
SITA/AP

Skladbu nepozná

O svojráznom darčeku od amerického prezidenta informovali viaceré svetové médiá s odvolaním sa na Trumpových spolupracovníkov, ktorí si priali zostať v anonymite. Možná politická výbušnosť darčeku spočíva v tom, že Trump opakovane nazýval Kima "Malým raketovým mužom" v období, keď boli vzťahy medzi USA a KĽDR nesmierne vyostrené a Kim s Trumpom si posielali nenávistné odkazy cez médiá. Podľa názoru amerického prezidenta však môže tento dar vzťahy medzi oboma krajinami vraj uvoľniť.

Trump sa podľa britského Guardianu aj na júnovom summite pýtal Kima, či počul túto skladbu Eltona Johna, na čo mu Kim odvetil, že nie. Nevedno, akú rolu zohral Trumpov darček v opätovnej zmene postoja KĽDR k rokovaniam so Spojenými štátmi, ale v sobotu Severná Kórea už po niekoľkýkrát v priebehu posledných mesiacov zmenila tón vyjadrení voči USA a radostné nadšenie severokórejských oficiálnych médií z novonadobudnutého partnerstva vystriedali opäť negatívne až útočné slová na adresu USA.

Znepokojujúce výsledky

Hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí v sobotu označil práve skončenú návštevu šéfa americkej diplomacie Pompea za "poľutovaniahodnú". Američania podľa ministerstva údajne vzniesli na rokovaniach nové požiadavky týkajúce sa denuklearizácie KĽDR, ktorú pritom krajina na júnovom summite so Spojenými štátmi prisľúbila. Analytici už vtedy upozorňovali, že dohoda medzi USA a KĽDR neobsahuje žiadne konkrétne záväzky a Severná Kórea ju môže kedykoľvek potopiť.

"Spojené štáty zradili ducha summitu (medzi severokórejským lídrom Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom - pozn. red.) tým, že vzniesli jednostranné požiadavky vo veci denuklearizácie," uvádza sa v stanovisku severokórejského rezortu diplomacie. Výsledok rokovaní s Pompeom je podľa ministerstva "veľmi znepokojujúci" a celé rokovania medzi KĽDR a USA sa tým "dostávajú do nebezpečnej fázy",vyhlásil hovorca ministerstva. "Môže to ohroziť naše odhodlanie k denuklearizácii, ktoré bolo doteraz pevné," dodal hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok