Londýnčania sa chystajú uraziť Trumpa, ktorý navštívi mesto

TA3 TASR
6.7.2018 12:50

Londýnsky magistrát povolil vypustenie obrovskej nafukovacej figuríny znázorňujúcej prezidenta USA Donalda Trumpa ako batoľaťa počas jeho návštevy britskej metropoly. Šéf Bieleho domu sa 13. júla stretne na ulici Downing Street č. 10 s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Londýnčania sa chystajú uraziť Trumpa, ktorý navštívi mesto
ČTK/CoverImages

Figurína má odrážať Trumpov charakter

Aktivisti vyzbierali 18.000 libier na výrobu šesť metrov vysokej balónovej figuríny plnenej héliom s prezývkou Trump Baby, ktorá podľa nich odráža Trumpov charakter "rozhnevaného dieťaťa s krehkým egom a malými rukami", oznámila v piatok stanica BBC. Povolenie vydal londýnsky starosta Sadiq Khan.

Figurína bude vypustená z Parlamentného námestia v rovnakom čase, ako sa v uliciach centrálneho Londýna uskutoční protestný pochod s názvom "Zastavme Trumpa". Nafukovacia figurína bude môcť zostať vo vzduchu dve hodiny. Petíciu za povolenie na jej vypustenie podpísalo vyše 10.000 ľudí.

Najväčšia urážka prezidenta?

Magistrát vo vyhlásení uviedol, že "starosta podporuje právo na pokojný protest, ktorý môže mať rozličnú podobu", a zároveň udelil povolenie na využitie námestia ako kotviaceho bodu pre balón. Bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage to na sociálnej sieti Twitter označil za "najväčšiu urážku úradujúceho amerického prezidenta".

Hovorkyňa skupiny aktivistov Nona Hurkmansová označila Trumpa za "nebezpečný prezidentský precedens" a dodala: "Sme len malou skupinou priateľov, ktorí sa rozhodli ukázať, že fašisti nie sú v Británii vítaní." Aktivisti chcú, aby balón nasledoval Trumpa do všetkých miest, ktoré vo svete navštívi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok