Vláda reaguje na nezamestnanosť, prácu na východe nájde vyše 300 ľudí

TA3 TASR
3.7.2018 16:54

Do roku 2022 by v rámci akčného plánu okresu Medzilaborce, ktorého hlavným cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti, malo vzniknúť 377 pracovných miest, a to nasmerovaním aktivít do oblastí ekonomiky, vzdelávania a služieb.

Masívna rekonštrukcia

Premiér Peter Pellegrini načrtol aj možnosť nového investora v priemyselnom parku, kde už jedna firma sídli. V prvom kole by mohol vytvoriť 25 až 30 pracovných miest, výhľadovo 200, pričom by sa mal uchádzať aj o investičnú pomoc. Vláda bude podľa Pellegriniho pri jej posudzovaní prihliadať na to, že ide práve o tento okres. "Bude ochotná poskytnúť vyššiu formu podpory na jedno pracovné miesto, ako je priemer v rámci celej Slovenskej republiky," doplnil.

Vláda okrem akčného plánu schválila aj regionálny príspevok vo výške 1.585.000 eur, v aktuálnom roku by z neho mali vyčerpať čiastku 317.000 eur.

"Najväčšia čiastka, takmer 500.000 eur pripadne mestu Medzilaborce, pretože vláda pomôže s dofinancovaním výstavby materskej školy v objeme 100.000 eur, dofinancuje výstavbu multifunkčnej ľadovej plochy v objeme 60.000 eur, pomôže zabezpečiť materiálno-technicky mestskú políciu," uviedol po rokovaní vlády Pellegrini. Vláda podľa neho prispeje na rekonštrukciu polikliniky, respektíve nemocnice v meste, ako aj na rekonštrukcie chodníkov a miestnych komunikácií v objeme 70.000 eur. "Pomôže aj s nákupom zdravotníckej techniky, konkrétne prispeje 50.000 eur na nákup röntgenu, ktorý bude slúžiť pacientom, plus budú rekonštruované ďalšie mnohé budovy v mestskej časti Vydraň, Borov a podporíme tiež folklórny súbor," dodal premiér.

Klenot regiónu

Pre obce sú určené investície od 2500 do 35.000 eur na menšiu výstavbu, rekonštrukcie objektov, ciest či chodníkov, ale aj protipovodňové opatrenia. Ako povedal Pellegrini, keďže ide o malý okres, každá obec bude participovať na zdrojoch, o ktorých rozhodla vláda.

"Sme v meste, kde máme jeden európsky klenot, a to je Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW), ktoré má naozaj exkluzívnu stálu expozíciu. Nemá porovnanie so žiadnym iným múzeom ani expozíciou v rámci Európy, a preto je v rozhodnutí vlády navrhnutá investícia v objeme 25.000 eur na dovybavenie tohto múzea. Počas rokovania vlády sme rozhodli, že múzeum navštívia viacerí členovia vlády a požiadal som pána podpredsedu vlády a ministra financií, aby sa pozreli, aké ďalšie potreby múzeum ešte potrebuje, aby naozaj mohlo aj vyzerať ako klenot tohto regiónu a Európy," doplnil Pellegrini s tým, že o ďalších peniazoch pre múzeum vláda rozhodne počas stredajšieho (4.7.) výjazdového rokovania v Bardejove.

Okres Medzilaborce je z hľadiska počtu obyvateľov (12.119) najmenším v Prešovskom kraji. Miera evidovanej nezamestnanosti v ňom bola ku koncu vlaňajška na úrovni 12,83 %. Práve z toho dôvodu bol v minulom roku zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok