Zverejnili, kto získava na odpočtoch DPH. Najväčší posun, reaguje Beblavý

TA3 SITA
3.7.2018 15:41

Vratky dane z pridanej hodnoty už sú zverejnené na portáli finančnej správy. Správca dane zverejnil zoznamy daňových subjektov s výškou uplatneného nadmerného odpočtu v súlade s platnou novelou daňového poriadku ku koncu júna.

Zverejnili, kto získava na odpočtoch DPH. Najväčší posun, reaguje Beblavý
SITA/AP

Rovnako zverejnil aj zoznam daňových subjektov s výškou vyrubenej dane z príjmov právnickej osoby. Tieto zoznamy bude aktualizovať na štvrťročnej báze. Podľa Miroslava Beblavého zo strany Spolu, ktorý zverejňovanie odpočtov DPH navrhoval v parlamente, je toto opatrenie najväčším posunom v transparentnosti krajiny od čias prijatia zverejňovania zmlúv so štátom.

Ako doplnil, vytvoril sa tak priestor pre nezávislú a občiansku kontrolu fungovania finančnej správy a podvodov s DPH. „Oceňujem, že po diskusii koalície s opozíciou sa podarilo presadiť, aby boli zverejňované všetky vratky od prvého eura. Dnes už každý občan môže skontrolovať, komu boli vyplatené a v akej výške. Aj práca opozičných poslancov môže mať zmysel, ak pracujú a podávajú kvalitné návrhy,“ povedal Beblavý.

Zoznam daňových subjektov s výškou uplatneného nadmerného odpočtu a s výškou priznanej vlastnej daňovej povinnosti bude finančná správa aktualizovať vždy do konca každého štvrťroka na základe daňových priznaní k dani z pridanej hodnoty podaných v predchádzajúcom štvrťroku. Aktuálne zverejnený zoznam teda vychádza z daňových priznaní podaných v prvom štvrťroku 2018. Podobne bude aktualizovať finančná správa aj zoznam daňovníkov s výškou vyrubenej dane z príjmov právnických osôb do konca štvrťroka na základe daňových priznaní k dani z príjmov v predchádzajúcom štvrťroku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok