Migračná otázka vládu nepoloží, Seehofer zostáva ministrom

TA3 TASR
2.7.2018 22:00

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer dosiahli v pondelok večer kompromisnú dohodu týkajúcu sa sporu okolo azylovej politiky krajiny, v dôsledku ktorého bolo ohrozené ďalšie pokračovanie vlády. Minister vnútra Seehofer zostáva podľa tejto dohody vo vláde a taktiež vo funkcii šéfa Kresťanskosociálnej únie.

Dohoda vznikla na krízovom summite strán únie CDU/CSU, ktorý sa konal v Berlíne. "Dohodli sme sa," povedal Seehofer po skončení rokovaní a potvrdil, že zostáva vo funkcii. Dosiahnutý kompromis "zabráni nelegálnemu prisťahovalectvu na hranici medzi Nemeckom a Rakúskom", dodal. Dohoda podľa neho vyrieši spôsob, akým na nemecko-rakúskej hranici dôjde k zastavovaniu migrantov smerujúcich do Nemecka protiprávne.

Merkelová súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii. V týchto uzavretých centrách v Bavorsku by mali byť umiestnení žiadatelia o azyl, ktorých dokumenty by mali byť posudzované v zrýchlenom konaní. Utečenci by tranzitné zóny až do ukončenia konania nesmeli opustiť.

Seehofer ani Merkelová ďalšie podrobnosti zmienenej dohody nešpecifikovali. Spor súvisiaci s migráciou a azylovou politikou Nemecka medzi CSU a sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou ohrozoval budúce fungovanie celej nemeckej vládnej koalície. Po vystúpení CSU z vládnej koalície by kancelárke Merkelovej hrozila strata koaličnej väčšiny a krajine politická kríza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok