Rokovania o Merkelovej imigračnej politike zanechali veľa otázok

TA3 TASR
30.6.2018 22:15

Závery štvrtkového únijného summitu, najmä v téme migrácie, vyvolávajú celý rad otázok. Viacerí lídri členských krajín si ich interpretujú po svojom. Nemecká kancelárka vidí dohodu z Bruselu ako možnosť ukončiť spory vo svojej vlastnej vláde. Opozícia jej ale neverí. Predčasné nadšenie zo záverov krotí aj šéf Európskej rady. Donald Tusk tvrdí, že skutočná zmena je ešte ďaleko. Za pravdu mu dáva aj fakt, že Taliansko znovu odmietlo prijať loď s africkými migrantmi.

Prezentuje výsledky summitu

Nemecká kancelárka navrhuje, aby migrantov, ktorí boli zaregistrovaní v iných krajinách EÚ, ale dostali sa do Nemecka, umiestňovali v dočasných "zberných centrách". Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, ktorá sa odvolala na Merkelovej list adresovaný predsedom politických strán tvoriacich nemeckú vládnu koalíciu - Kresťanskodemokratickej únie Nemecka, sesterskej Kresťanskosociálnej únie a Sociálnodemokratickej strany Nemecka.

Merkelová v liste prezentuje výsledky rokovaní summitu EÚ venované práve otázkam obmedzenia migrácie. V dokumente sa píše, že najmenej 14 členských štátov EÚ ubezpečilo Merkelovú o svojej pripravenosti podporiť jej prisťahovaleckú politiku a zapojiť sa do snáh o čo najrýchlejší návrat migrantov do krajín, kde boli zaregistrovaní.

Rozhlasová stanica Deutsche Welle spresnila, že túto podporu vyslovila trojica krajín z Vyšehradskej štvorky Maďarsko, Poľsko a Česko, ako aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko a Švédsko. Agentúra DPA dodala, že Merkelová v piatok absolvovala telefonické rozhovory s predsedami koaličných strán.

Priority migračnej politiky

Lídri EÚ dosiahli v piatok na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Štáty EÚ budú môcť na svojom území zriadiť migračné hot-spoty, v ktorých sa má operatívne určiť, ktorý migrant zachránený na mori má nárok na azyl a ktorý bude vrátený do vlasti. Z Talianska, ktoré čelí najväčšiemu náporu migrantov, si jednotlivé krajiny majú prisťahovalcov preberať na dobrovoľnej báze, teda bez vytyčovania kvót.

EÚ bude okrem toho pracovať aj na koncepte vzniku centier mimo Európy, pravdepodobne v severnej Afrike, do ktorých by mali byť prepravovaní migranti zachránení na mori a v spolupráci s medzinárodnými organizáciami by sa potom rozhodovalo, ktorý z nich bude mať nárok na azyl a môže byť prevezený do Európy. Ekonomickí migranti budú repatriovaní.

Medzi prioritami migračnej politiky EÚ sa v záverečnom dokumente uvádza aj nutnosť navýšiť objem financií pre operácie, ktorých cieľom je brániť ilegálnemu prenikaniu migrantov do krajín EÚ, a poskytnúť finančnú podporu analogickým aktivitám na území Turecka a v štátoch Afriky.

Český premiér správu dementoval

Český premiér Andrej Babiš dementoval informácie zverejnené agentúrou DPA, podľa ktorej nemecká kancelárka Angela Merkelová získala od 14 krajín vrátane Česka prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do toho štátu EÚ, kde boli zaregistrovaní.

Spravodajský server iDNES.cz uviedol, že premiér Babiš vo štvrtok pred otvorením summitu EÚ v Bruseli vyhlásil, že Merkelová ho o bilaterálnu dohodu o vracaní migrantov nežiadala, a že by ju nepodpísal. Vyhlásenie dementovala i hovorkyňa českej vlády Petra Doležalová.

Rokovanie neplánujú

"My každopádne toto dementujeme, o ničom takom sa nerokovalo," povedala Doležalová. Babiš následne v tlačovej správe uviedol, že jeho vláda neplánuje, že by sa k dohode pripojila. "Tieto poplašné správy považujem za úplný nezmysel. Žiadne rokovanie neplánujeme. Nie je dôvod o tom rokovať. Zásadne to odmietame,"napísal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová "s poľutovaním akceptuje" rozhodnutie Prahy neprijímať naspäť migrantov, ktorí sa predtým zaregistrovali v Českej republike. Uviedol to hovorca nemeckej vlády. "Česká strana vyslovila ochotu dosiahnuť dohodu s cieľom lepšie spolupracovať, čo sa týka vracania (migrantov) v budúcnosti. S poľutovaním akceptujeme dnešné vyjadrenia z Prahy," povedal hovorca nemeckej vlády podľa agentúry DPA.

Orbán to označil za "politickú kačicu"

K žiadnej dohode medzi Maďarskom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou nedošlo, ide o bežnú "politickú kačicu", vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Reagoval tak na tvrdenie kancelárky, že získala od 14 krajín - vrátane Maďarska - prísľub dohody o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do štátu Európskej únie, kde boli zaregistrovaní.

Postoj Maďarska v otázke migrantov je od roku 2015 nemenný, zdôraznil hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi. Pripomenul, že stále platia dávnejšie vyjadrenia Orbána i jeho kabinetu, že na územie Maďarska nemohol žiadny žiadateľ o azyl vstúpiť bez toho, aby predtým neprešiel Gréckom či inou členskou krajinou Únie. "Znamená to, že nie v Maďarsku vstúpili prvýkrát na územie EÚ," spresnil hovorca.

So Slovenskom nerokovala

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vôbec nerokovala so Slovenskom o urýchlenom návrate migrantov z Nemecka do toho štátu EÚ, kde boli zaregistrovaní. Pre slovenských novinárov to v sobotu na palube lietadla z francúzskeho Darney do Bratislavy povedal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"Kancelárka Merkelová sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé. Keďže zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa na nás nemohla kancelárka obrátiť, takže to je celé a je to absolútny nezmysel," povedal Korčok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok