Banskobystričania už nájdu zdravotnú pomoc na jednom mieste

TA3 SITA
28.6.2018 10:05

Obyvatelia Banskej Bystrice v prípade zhoršenia zdravotného stavu nájdu od 1. júla pomoc na jednom mieste. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica otvára od tohto dátumu na oddelení urgentného príjmu aj ambulanciu pohotovostnej služby.

Banskobystričania už nájdu zdravotnú pomoc na jednom mieste
SITA/Karol Slezáček

Nemusia už riešiť, kam ísť

Ako informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje, Banskobystričania v prípade náhlej potreby vyhľadať lekársku pomoc pre dospelých nebudú musieť riešiť, či ísť do nemocnice alebo na pohotovosť do mesta.

Na základe legislatívnej zmeny týkajúcej sa fungovania pohotovostnej služby iniciovanej Ministerstvom zdravotníctva SR bude pohotovosť pre Banskú Bystricu zabezpečovať v spolupráci so všeobecnými lekármi FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Ambulancia pohotovostnej služby bude k dispozícii počas pracovného týždňa od 16:00 do 22:00 a počas víkendov a dní pracovného pokoja od 7:00 do 22:00.

Nový systém triedenia chorých

Dospelý pacient bez ohľadu na to, či má zvýšenú teplotu alebo vážnejší úraz príde na oddelenie urgentného príjmu a nahlási sa na recepcii. „V súvislosti s touto zmenou očakávame na urgentne vyšší pohyb pacientov. Aby sme urýchlili poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zriadili sme pre našich pacientov pri príchode na urgentný príjem nový systém triedenia chorých. Stav pacienta prvotne preverí záchranár alebo sestra a podľa akútnosti ho nasmeruje buď na pohotovostnú ambulanciu, alebo na príslušnú ambulanciu urgentného príjmu,“ vysvetlila generálna riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Ambulantná pohotovostná služba je zdravotná starostlivosť pri náhlej zmene zdravotného stavu osoby, ktorá bezprostredne neohrozuje život alebo niektorú zo základných životných funkcií. APS nie je určená na vyšetrovacie a liečebné úkony, ktoré je možné vykonať v čase riadnej prevádzky zdravotníckeho zariadenia. Oddelenie urgentného príjmu poskytuje nepretržite neodkladnú zdravotnú starostlivosť pacientom pri náhlej zmene zdravotného stavu, ktorá bezprostredne ohrozuje ich život a bez rýchleho poskytnutia zdravotnej starostlivosti môže vážne ohroziť ich zdravie. Neodkladná starostlivosť je aj zdravotná starostlivosť poskytovaná pri pôrode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok