Kalendár sa nemení, poslanci zoznam pamätných dní nerozšírili

TA3 TASR
25.6.2018 18:48

Dvojica nových pamätných dní súvisiacich s okupáciou Československa sa do slovenského kalendára zavádzať nebude. Národná rada SR totiž odmietla novelu zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch z dielne OĽaNO.

Kalendár sa nemení, poslanci zoznam pamätných dní nerozšírili
TASR

Pamätným dňom mal byť 21. august - "Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968" a 21. jún - "Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991". Týmito dvoma dňami je vymedzených 23 rokov okupácie. Obyčajní pripomínali, že išlo o násilné vojenské potlačenie vtedajšieho pokusu o demokratizačné politické zmeny v Československu a začiatok procesu tzv. normalizácie, ktorej dôsledky sa prejavujú doteraz.

Poukázali aj na skutočnosť, že okupácia vyvolala aj výraznú emigračnú vlnu. V rokoch 1968 - 1969 utieklo z krajiny viac ako 70.000 občanov a v období následnej tzv. normalizácie utekalo priemerne 5000 občanov ročne. "Za celú dobu existencie komunistického režimu ušlo z Česko-Slovenska viac ako 200.000 ľudí," uviedli poslanci OĽaNO. Na Slovensku máme v súčasnosti päť štátnych sviatkov, desať dní pracovného pokoja a 18 pamätných dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok