Lídri rokovali o migrácii. Utečenci si nemôžu vyberať, upozornila Merkelová

TA3 TASR
24.6.2018 18:59

Neformálne zasadnutie lídrov 16 štátov EÚ na tému azylovej a migračnej politiky, ktoré sa konalo v Bruseli, prinieslo "veľa dobrej vôle" hľadať spoločné riešenia. Na záver tzv. minisummitu to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Dobrá vôľa a veľká jednota

"Budeme pokračovať v práci na vyriešení týchto problémov v nadchádzajúcich dňoch - pred zasadnutím Európskej rady i po ňom," citovala šéfku nemeckej vlády agentúra DPA. Merkelová pritom narážala na budúcotýždňový riadny summit EÚ v Bruseli. "Bolo tu dnes veľa dobrej vôle a odhliadnuc od niekoľkých nezhôd sa preukázala veľká jednota," dodala Merkelová.

Prítomní lídri sa podľa nej zhodli na tom, že EÚ by mala podniknúť kroky na obmedzenie nelegálnej migrácie a ochranu vonkajších hraníc, ako aj na tom, že zodpovednosť za jednotlivé stránky tohto problému musia zdieľať "všetky krajiny". Merkelová v tejto súvislosti zdôraznila, že utečenci si nemôžu "vyberať, ktorá krajina EÚ bude spracúvať ich žiadosti o azyl".

Prvá výmena

Merkelová ešte pred začiatkom rokovaní v Bruseli upozornila, že ani na budúcotýždňovom summite EÚ sa zrejme nepodarí nájsť "celkové riešenie problému migrácie". V záležitosti sekundárnych presunov žiadateľov o azyl v rámci EÚ je podľa nej potrebné dosiahnuť "bilaterálne alebo trilaterálne dohody" medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré budú prospešné pre všetky strany.

Prebiehajúce zasadnutie zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po tom, ako v Nemecku vypukol spor medzi Merkelovou a predstaviteľmi koaličnej Kresťanskosociálnej únie Bavorska, ktorí chcú pristúpiť k vracaniu časti migrantov priamo zo štátnych hraníc. Merkelová presadzuje "európske" riešenie tohto problému, na čo dostala od vedenia CSU čas do konca júna. Merkelová označila nedeľňajšie stretnutie iba za "prvú výmenu", pričom však považuje za dôležité, dosiahnuť uvedené dohody medzi členskými štátmi EÚ už v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok