Voľby v Turecku sa skončili, Erdogan sa vyhlásil za víťaza

TA3 TASR
24.6.2018 23:53

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil v prezidentských voľbách svoj mandát. Informoval o tom hovorca tureckej vlády po sčítaní 95-tich percent hlasov. Podľa neho má súčasná hlava štátu isté víťazstvo už v prvom kole.

Smeruje k víťazstvu

Erdogan sa na základe neoficiálnych výsledkov vyhlásil za víťaza prezidentských volieb v krajine. Podľa agentúry AP v rámci televízneho príhovoru z Istanbulu uviedol, že "národ mu zveril zodpovednosť za prezidentský úrad a výkonnú funkciu", pričom narážal na rozšírené právomoci hlavy štátu po prechode Turecka na nový prezidentský systém vládnutia. Erdogan zároveň oznámil víťazstvo Ľudovej aliancie, ktorú vytvorili vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja a nacionalistická Strana národného hnutia, v súbežných parlamentných voľbách. Uvedené zoskupenie bude mať podľa neho "parlamentnú väčšinu".

Voľby sa konali počas výnimočného stavu v krajine, ktorý bol zavedený po neúspešnom pokuse o štátny prevrat z júla 2016. Na voľby dohliadalo vyše 400 medzinárodných pozorovateľov.

Ako informovala agentúra Anadolu, volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 SELČ, zatvorili ich o 16.00 h SELČ. Celkovo 56.322.632 registrovaných voličov malo k dispozícii 180.065 volebných urien. Voliči odovzdali dva samostatné hlasovacie lístky do tej istej obálky - jeden pre prezidentské, druhý pre parlamentné voľby.

Zvýšili počet kresiel v parlamente

O prezidentský úrad sa uchádzalo šesť kandidátov vrátane favorizovaného súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého podporila jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a Strana národného hnutia (MHP). Najväčšia opozičná strana, Republikánska ľudová strana (CHP), nominovala za svojho prezidentského kandidáta Muharrema Inceho.

Počet parlamentných kresiel sa zvýšil z 550 na 600 a uchádzalo sa o ne osem politických strán: Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), Republikánska ľudová strana (CHP), Ľudovodemokratická strana (HDP), Hüda-Par, Strana dobra (Iyi Parti - IP), Strana národného hnutia (MHP), Strana blaženosti (Saadet Partisi - SP) a Vlastenecká strana (Vatan Partisi - VATAN).

Obavy z nespravodlivosti

Voľby v Turecku sa mali pôvodne konať až v novembri 2019. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však pri oznamovaní zmeny termínu vyhlásil, že takýto krok je potrebný pre rýchle zavedenie nového prezidentského systému v Turecku, aby bolo možné zvládnuť výzvy, ktoré pred krajinou stoja. Systém sústreďujúci viac právomocí do rúk prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave.

Erdogan sľúbil, že po prezidentských i parlamentných voľbách už nebude predĺžený výnimočný stav. Zároveň varoval, že ak sa znovu objaví teroristická hrozba, výnimočný stav môže byť kedykoľvek v krajine opäť vyhlásený. Podľa opozície však reštriktívne zákony platiace počas výnimočného stavu vyvolávajú obavy, že voľby neprebehnú spravodlivo. Výnimočný stav vyprší 19. júla o 1.00 h miestneho času (18. júla o 23.00 h SELČ).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok