Tisícky Britov žiadajú v uliciach nové referendum o brexite

TA3 SITA TASR
23.6.2018 18:50

Brexit bez dohody nie je bluf. Vyhlásil to britský minister obchodu Liam Fox. Európskej únii pohrozil, že Spojené kráľovstvo môže v súvislosti s opustením spoločenstva stále odísť od rokovacieho stola. Nevýhodného brexitu sa obávajú nadnárodné spoločnosti aj mnohí obyvatelia ostrovnej krajiny. Na proteste v Londýne žiadajú dva roky po referende nové hlasovanie.

Premiérka podľa ministra neblafuje

Britská premiérka Theresa Mayová podľa ministra pre medzinárodný obchod Liama Foxa neblafuje, keď hovorí, že je pripravená ukončiť rokovania o brexite bez uzavretia dohody. Vyjadril sa tak na druhé výročie referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Minister zahraničia Boris Johnson zároveň vyzval na "úplný britský brexit".

Fox sa pre BBC vyjadril, že aj keď je v záujme oboch strán, aby dosiahli dohodu, EÚ musí pochopiť, že Briti od rokovaní odstúpia, ak sa im nebudú zdať podmienky dostatočne vyhovujúce. "Premiérka vždy vravela, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda," skonštatoval v rozhovore, ktorý vznikol už v stredu, teda pred piatkovým varovaním Airbusu, že v takom prípade zastaví výrobu v Británii. Európski partneri v rokovaniach by boli podľa neho nerozumní, ak by si mysleli, že premiérka blafuje.

Brexit bude "fantastický"

Podobne sa vyjadril aj minister pre brexit David Davis, ktorý v rozhovore pre Daily Express povedal, že premiérka dostane od Bruselu "dobrú ponuku" a brexit bude "fantastický". "Najlepšia možnosť je odísť s dobrou dohodou, ale musíte byť pripravení aj odísť od rokovacieho stola," skonštatoval.

V Londýne sa pritom v sobotu koná pochod proti brexitu, ktorého organizátori tvrdia, že odchod Británie z únie ešte nie je istý. Veľká Británia by mala EÚ opustiť 29. marca 2019.

Johnson varoval pred dlho trvajúcim brexitom

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson varoval pred "miernym a nekonečne dlho trvajúcim" brexitom. Jeho vyjadrenie prišlo v čase, keď odporcovia vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ v centre Londýna organizujú protestný pochod a žiadajú, aby o konečnej dohode o brexite mohla rozhodovať aj verejnosť, informuje spravodajská televízia Sky News.

Pred druhým výročím referenda, v ktorom britskí voliči rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ, Johnson povedal, že verejnosť chce, aby politici v rokovaniach o brexite napredovali.

"V celej krajine možno nájsť ľudí, ktorí - bez ohľadu na to, ako hlasovali pred dvoma rokmi - chcú, aby sme napredovali a celé to dotiahli do konca... Nechcú nejaký beznádejný kompromis...," povedal Johnson podľa britských novín The Sun.

Žiadajú referendum

Ako informovala spravodajská televízia BBC, organizátori sobotňajších pochodov však žiadajú, aby o konečnej dohode o vystúpení Británie z EÚ mohla rozhodovať aj verejnosť v referende.

Očakáva sa, že protestných demonštrácií sa zúčastnia desaťtisíce ľudí, ktorí tvrdia, že prišiel čas, aby do rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ vstúpila aj verejnosť.

Za vystúpenie Británie z EÚ v referende, ktoré sa konalo 23. júna 2016, hlasovalo 51,9 percenta britských voličov, kým za zotrvanie v bloku sa vyslovilo 48,1 percenta. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok