Smrtiaci výbuch na zhromaždení. Útočník chcel hodiť na premiéra granát

TA3 SITA
23.6.2018 18:33

Smrtiacu explóziu na zhromaždení priaznivcov nového etiópskeho premiéra spôsobil útočník, ktorý sa pokúsil na politika hodiť granát. Incident sa stal v sobotu, keď Abiy Ahmed krátko po svojom príhovore mával prítomným. Muž v policajnej uniforme sa podľa svedkov pokúsil na pódium, kde bol premiér, hodiť granát, no zabránil mu v tom dav a polícia ho rýchlo spacifikovala. Následne sa ozval výbuch.

Smrtiaci výbuch na zhromaždení. Útočník chcel hodiť na premiéra granát
SITA/AP

Láska vždy zvíťazí

Premiéra okamžite odviedli do bezpečia a neskôr sa opäť prihovoril národu. "Láska vždy zvíťazí. Zabíjanie je prehra. Tým, ktorí sa nás snažia rozdeliť, chcem odkázať, že sa im to nepodarí," dodal. Incident, ktorý označil ako "dobre zorganizovaný útok", vyšetruje polícia.

Minister zdravotníctva Amir Aman informoval, že výbuch neprežil minimálne jeden človek. Ďalších 153 utrpelo zranenia, pričom 10 z nich je v kritickom stave.

Po rokoch prichádza zmena

Abiy pred útokom povedal desiatkam tisíc podporovateľov, ktorí sa zhromaždili na Meskel Square v Addis Abebe, že po rokoch napätia prichádza zmena a už sa s tým nedá nič robiť. "Počas uplynulých sto rokov nám veľmi ubližovala nenávisť," vyjadril sa a zdôraznil potrebu zavedenia ďalších reformných opatrení.

Štyridsaťdvaročný Abiy sa ujal funkcie v apríli a krátko na to krajinu prekvapil oznámením o prepustení desiatok tisíc väzňov, otvorením štátnych spoločností súkromným investíciám a záujmom o uplatnenie mierovej dohody s Eritreou. Jeho reformy však nepotešili všetkých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok