Výbuch počas prezidentského prejavu. Nebol to prvý pokus o atentát

TA3 TASR
23.6.2018 17:18

Zrejme viacero ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku výbuchu na predvolebnom zhromaždení v zimbabwianskom meste Bulawayo, na ktorom bol prítomný aj súčasný prezident Zimbabwe. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na miestne médiá a svedkov.

Výbuch počas prezidentského prejavu. Nebol to prvý pokus o atentát
SITA/AP

Pri zostupe z pódia

Výbuch na štadióne nastal vo chvíli, keď prezident Emmerson Mnangagwa ukončil svoj prejav a odchádzal z pódia. Podľa údajov štátneho denníka Zimbabwe Herald samotný Mnangagwa vyviazol bez zranení a urýchlene ho odviezli do bezpečia.

Zábery zverejnené na internete zachytávajú, ako prezident zakýval zhromaždenému davu a odobral sa z pódia smerom k otvorenému stanu pre významných hostí. O niekoľko sekúnd neskôr nastal výbuch, na čo ľudia začali kričať a priestranstvo zahalil dym. Štátna televízia okamžite prerušila svoj prenos z akcie.

Už v minulosti bol terčom

Prezidentský hovorca George Charamba uviedol pre Zimbabwe Herald, že okolnosti sobotňajšieho výbuchu sa vyšetrujú, poznamenal však, že Mnangagwa bol v minulosti terčom "mnohopočetných" pokusov o atentát.

Polícia stále vyšetruje, čo zapríčinilo explóziu na štadióne v meste Bulawayo, kde Mnangagwa vystúpil s prejavom v rámci predvolebnej kampane. Prezident podľa vlastných slov navštívil v nemocnici "niekoľko" zranených osôb, sám však vyviazol bez ujmy a urýchlene ho odviezli do bezpečia.

Nezmyselný akt násilia

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa odsúdil odpálenie výbušniny na štadióne, kde sa v sobotu zúčastňoval na predvolebnom mítingu, ako "nezmyselný akt násilia". Vo vysielaní štátnej televízie vyhlásil, že výbuch nastal iba "niekoľko centimetrov" od neho, po mnohých pokusoch o atentát na jeho osobu je však už "zvyknutý", uviedla agentúra AP.

Štátne médiá označili incident za pokus o atentát na Mnangagwu, ktorý následne vyzval Zimbabwčanov na jednotu i napriek politickým nezhodám. Medzi zranenými osobami je podľa nich i jeden z viceprezidentov.

Veľvyslanectvá útok odsúdili

Útok na predvolebnom zhromaždení v meste Bulawayo medzitým odsúdili prostredníctvom siete Twitter veľvyslanectvá Spojených štátov a Británie v Zimbabwe.

Emmerson Mnangagwa stojí na čele Zimbabwe od vlaňajšieho novembra, keď armáda donútila odstúpiť dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho. Krajina sa teraz pripravuje na prvé prezidentské a parlamentné voľby v novej ére, ktoré sú naplánované na 30. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok