Farmári a zástupcovia strán podpísali memorandum, koalícia neprišla

TA3 TASR
22.6.2018 15:13

Memorandum o reforme poľnohospodárstva podpísali v piatok predstavitelia strán SaS, OĽaNO, Sme rodina, Spolu - občianska demokracia, Progresívne Slovensko, SMK-MKP a KDH na znak sympatie so zástupcami nespokojných farmárov na bratislavskom Tyršovom nábreží. Stalo sa tak po približne hodinovej diskusii. Dokument teda podporili parlamentné aj mimoparlamentné subjekty.

Diskutovali s opozičnými poslancami

Zástupcovia koaličných strán Smer-SD, SNS a Most-Híd sa na rokovaní nezúčastnili. Predstaviteľ farmárov Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov povedal, že mu ju ľúto, že koaličné strany neprišli.

S farmármi diskutovalo viacero opozičných parlamentných poslancov. Napríklad Lucia Ďuriš Nicholsonová poukázala na to, že v texte chýba vyvodenie osobnej zodpovednosti za zlyhania, kvôli ktorým vznikla kríza v agrorezorte. Poslanec a šéf OĽaNO Igor Matovič avizoval, že parlament bude na budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona poslanca Martina Fecka, ktorý by riešil konkrétne dva body memoranda.

Peter Varga z mimoparlamentnej SMK-MKP by do neho pridal, aby vláda SR a agrorezort urobili systémové kroky tak, aby neupadalo poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Predseda mimoparalamentného KDH Alojz Hlina zdôraznil, že na pôde má hospodáriť ten, čo má k nej vzťah a nie ten, kto má peniaze.

Najsilnejšiu stranu vraj neoslovili

Najsilnejšia koaličná strana však tvrdí, že nebola oslovená. "Strana Smer-sociálna demokracia neeviduje zo strany farmárov žiadnu oficiálnu požiadavku na stretnutie, ktorého výsledkom mal byť podpis memoranda," uviedol hovorca Smeru Ján Mažgút, reagujúc tak na i medializované informácie o pozvánke pre všetky politické subjekty.

Počas nasledujúcich letných mesiacov budú farmári čakať pripomienky od zúčastnených strán. Podľa Magdoška by mali výsledný dokument predložiť do parlamentu poslanci ako kolektívny návrh na jeseň. "Ak nebude schválený, sme tu zas," zdôraznil Magdoško s tým, že dosiahli svoj cieľ, širokú zhodu na zostavení memoranda o poľnohospodárstve. Dodal, že návrh memoranda rovnako ako pozvánku na rokovanie zaslali v piatok pozvaným politickým subjektom.

Vytvorenie Poľnohospodárskej kobry

Memorandum obsahuje 11 konkrétnych úloh s termínom v štyroch sekciách. Farmári v jeho úvode konštatujú, že stav, v akom sa nachádza agrorezort, je neudržateľný. Obsahuje aj vytvorenie tzv. Poľnohospodárskej kobry na odhaľovanie trestných činov, prijatie novej ucelenej pôdnej legislatívy, reformu fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry pri vyhodnocovaní projektov, zrušenie a prehodnotenie zmlúv Slovenského pozemkového fondu s doterajšími užívateľmi i prijatie zákon o vytvorení verejne prístupného centrálneho registra nájomných zmlúv.

Nespokojní malí a strední farmári prišli na traktoroch do hlavného mesta v utorok večer. Tento týždeň ich prijal prezident SR Andrej Kiska a predseda parlamentu Andrej Danko. Premiér Peter Pellegrini sa chce s nimi stretnúť v prvý júlový týždeň na východe Slovenska. Ministerka agrorezortu Gabriela Matečná uviedla, že väčšina bodov tzv. Košickej výzvy, ktorej splnenia sa aktivisti a farmári v apríli 2018 v Košiciach dožadovali, je splnená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok