Zverejnili, kedy sa rozhodne o väzbe pre Kočnera s Ruskom

TA3 TASR
22.6.2018 12:38

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska rozhodovať v sobotu popoludní, informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Zverejnili, kedy sa rozhodne o väzbe pre Kočnera s Ruskom
SITA/Karol Slezáček

Trestný čin falšovania

Návrh na väzobné stíhanie podal dozorujúci prokurátor Ján Šanta. Aj keby ŠTS vzal, alebo nevzal Kočnera do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR. To isté platí aj o Ruskovi. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Kočnera a Ruska z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti, informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. "Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie," doplnil Wäldl.

Vyšetrovateľ žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvinenia boli voči podnikateľovi Marianovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Ruskov právny zástupca avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Zmenky k dispozícii nie sú

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade falšovanie zmeniek voči TV Markíza Ján Šanta je presvedčený, že minimálne jeden z dvoch obvinených v tomto prípade by mal byť vzatý do väzby. Potrebu väzby odôvodňuje Šanta tým, že by obvinení mohli na slobode pokračovať v trestnej činnosti, najmä ekonomickej. "Jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice," povedal Šanta.

Originály zmeniek podľa Šantu v súčasnosti k dispozícii nie sú. Ako však poukázal, existujú ich alternatívy využiteľné na znalecké skúmanie. "Nie sú absolútne nevyhnutné," vysvetlil pre médiá. Je "hlboko" presvedčený, že dôkazy v tomto štádiu trestného konania sú v súčasnosti dostatočné na vznesenie obvinenia. V prípade sa začalo konať skôr, ako pre zmenky podala trestné oznámenie televízia Markíza. Preto sa Šanta podľa svojich slov osobne zúčastňoval aj civilných súdnych pojednávaní v prípade, kde sa mu malo podozrenie na páchanie trestnej činnosti potvrdiť. Ocenil, ako sa podarilo obvinených zadržať, policajnú akciu považuje za veľmi dobre pripravenú, pričom ju obvinení nemohli predpokladať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok