Pellegrini prevzal od Orbána predsedníctvo Vyšehradskej skupiny

TA3 TASR
21.6.2018 16:10

Slovensko po troch rokoch opäť predsedá Vyšehradskej skupine. Predseda vlády Peter Pellegrini v Budapešti oficiálne prevzal od maďarského premiéra Viktora Orbána rotujúce ročné predsedníctvo.

Slovensko sa predsedníctva ujme 1. júla, predsedať tomuto zoskupeniu bude piatykrát. Program nadchádzajúceho piateho predsedníctva Slovenska vo Vyšehradskej skupine bude postavený na troch prioritách - silnej Európe, bezpečnom prostredí a inteligentnom riešení. Slovensko bude na čele V4 rok, a to od júla 2018 do polovice roka 2019. Za motto si zvolilo slogan Dynamický Vyšehrad pre Európu.

Slovenské predsedníctvo sa bude usilovať o aktívny prístup V4 v rámci diskusií o budúcnosti EÚ a chce prispievať k udržaniu európskej jednoty počas prebiehajúcich rokovaní o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Dôraz bude klásť na pokračovanie politického dialógu s krajinami západného Balkánu a Východného partnerstva, ktorý V4 vedie ako jediné európske regionálne zoskupenie. Chce aktívne reagovať na inovatívne technologické trendy, ktoré získavajú čoraz väčšie uplatnenie v reálnej ekonomike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok