Kočner strávil noc v cele, polícia zadržala aj Pavla Ruska

TA3 TASR SITA
21.6.2018 13:10

Po kontroverznom podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, ktorý strávil noc v cele, polícia údajne zadržala aj bývalého podnikateľa a exšéfa súkromnej televízie Pavla Ruska. Zadržanie oboch súvisí s kauzou miliónových zmeniek, pri ktorých je podozrenie, že boli falšované.

Obaja už vypovedali

Ruska zadržali po tom, ako bol na policajnom prezídiu dobrovoľne vypovedať v kauze miliónových zmeniek pre Markízu. Poprel, že by boli falšované. "Podal som vysvetlenie k okolnostiam, ktoré sú mi kladené za vinu, odmietol som kategoricky obvinenie a vysvetlil som svoj postoj, svoje argumenty na celú záležitosť," vyhlásil Rusko po výsluchu. Polícia rovnako ako v  Kočnerovom prípade podala podnet na jeho väzobné stíhanie.

Okrem Ruska v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov vypovedal aj Kočner, ktorý zatiaľ zostáva zadržaný. Novinárom to uviedol jeho právny zástupca Martin Pohovej.  „Klient popiera v plnom rozsahu spáchaný skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, v stručnosti sa k tomu vyjadril a poprel okolnosti, ktoré sa mu kladú za vinu,“ opísal Pohovej priebeh výsluchu. Kočnera zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu, v tento deň však odmietol vypovedať. „Potrebovali sme sa oboznámiť s obsahom spisového materiálu, s jednotlivými vykonanými dôkazmi,“ zdôvodnil to advokát.

 

„Môj klient zostáva momentálne zadržaný a uvidíme, ako zareaguje prokurátor, či bude podaný návrh na vzatie do väzby alebo nie,“ ozrejmil ďalej Pohovej. Ten sa domnieva, že dôvody na Kočnerovu väzbu nie sú. „Zatiaľ ešte podnet na väzbu nešiel podľa mojich vedomostí,“ doplnil. Pohovej odmietol odpovedať na otázku, či NAKA pri zadržaní Kočnera zaistila aj zmenky, ktoré pred tým stiahol zo súdu, kde sa vedie ohľadom nich zmenkový spor.

Podľa neoficiálnych informácií by mal o návrhu na Kočnerove väzobné stíhanie prokurátor ÚŠP Ján Šanta rozhodovať pravdepodobne poobede. Aj keby ŠTS alebo nižší bratislavsky súd vzal, alebo nevzal Kočnera do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR.

Žiadajú desiatky miliónov eur

Obvinenie Kočnera v zmenkovej kauze potvrdil v stredu Úrad špeciálnej prokuratúry. Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Podľa informácií medializovaných v máji Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu, bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania. Televízia podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

Rajtár: Je to dôležitý krok

Strana Sloboda a Solidarita vyzvala tých, "v ktorých možnostiach je dotiahnutie spravodlivého trestu pre Mariana K. do konca", aby vo svojej snahe zotrvali a nepodľahli tlakom. „Marian K. patrí do väzby už dávno, avšak doteraz sa nikdy nenašiel dostatok ľudí, ktorí by riskovali plat, hodnosť alebo svoju kariéru a iniciovali jeho zatykač a predbežnú väzbu. Považujeme to za vzburu čestných ľudí pôsobiacich v Policajnom zbore a na prokuratúre proti mafiánskemu riadeniu štátu,“ uviedol poslanec Jozef Rajtár a doplnil: „Je to dôležitý krok v boji za spravodlivé Slovensko.“ Podľa tímlídra SaS pre štíhly štát Rajtára sa len tak začne naozajstná očista krajiny od „našich ľudí“.

„Nie je to len Kočner a Bašternák, ktorí mľaskajú príliš hlasno. Sú to aj ďalší ľudia napojení na policajných funkcionárov či členov vlády, z pozadia potichu ovplyvňujúci chod vecí. Často sú to mená neznáme pre bežných občanov, ale nie pre príslušníkov Policajného zboru alebo prokuratúry, ktorí vidia, aký prehnitý je tento systém," poznamenal Rajtár. Liberáli povzbudzujú slušných a zodpovedných policajtov, prokurátorov a ďalších ľudí konajúcich vo verejnom záujme, aby sa nenechali zastrašiť a zomlieť súčasnou mašinériou. „Po zmene vlády a realizácii reforiem bude Slovensko potrebovať práve tých, ktorí sa dokázali vzoprieť, aby sa z neho konečne stala slušná krajina. Majú našu plnú podporu,“ uzavrel Jozef Rajtár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok