Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny smartfón Honor 10 skĺbil eleganciu s umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi sa netreba pýtať na to, kto si ešte neskúšal spraviť selfie. Tých rúk by bolo hore veľmi málo. Ktovie, ako by sa to však zmenilo pri otázke, komu pri selfie fotografii pomohla umelá inteligencia? Nie, to nie je sci-fi. S novou vlajkovou loďou výrobcu Honor je to realita. Model Honor 10 si však prináša viac inovatívnych funkcií, ktoré v jeho triede nie sú samozrejmosťou. No a doplniť treba aj to, že spolu s ním k nám prichádzajú aj ďalší členovia väčšej rodiny čínskych smartfónov.

Vlajková loď Honor 10 sa snaží upútať najmä novými farebnými vyhotoveniami. Efekt svetla polárnej žiary pritom vývojári dosiahli pomocou tretej generácie nanotechnológie vrstvenia s až 15timi vrstvami skla.

„Hovoríme o takzvanej Phantom Blue alebo Phantom Green farbe, kedy vlastne tá farba pripomína na prvý pohľad odlesky a svetlo polárnej žiary. Či už viacej do modra alebo viacej do zelena,“ vysvetľuje pán Tomáš Veselý, marketingový manažér, Honor ČR a SR.

Honor 10 si prináša takmer 6 palcový displej s pomerom strán je 19 : 9. Výrobca sa však popri hardvéri povenoval aj softvéru, vrátane používateľského rozhrania.

„Nová nadstavba EMUI 8.1 vlastne v sebe obsahuje nielen vylepšenia na úrovni rýchlosti a plynulosti systému, úspory batérie, ale tiež je to najmä o tej umelej inteligencii. Má tam celý rad nových funkcií.“

Práve umelá inteligencia je to, čím Honor 10 vybočuje z radu smartfónov vo svojej triede. Ide už o druhú generáciu tejto technológie, ktorú podporuje osemjadrový procesor Kirin 970. Umelá inteligencia svoju silu prejaví aj v oblasti mobilného fotografovania.

„Dokáže automaticky ten telefón rozpoznať či fotí človeka, skupinu ľudí alebo či napríklad fotí kvetinu, nejakého vášho domáceho maznáčika. A dokáže automaticky nastaviť správne nastavenie toho telefónu tak, aby vlastne dokázalo vytiahnuť z tej fotografie možno to najlepšie.“

Prednú stranu smartfónu ovládla selfie kamera s rozlíšením až 24 megapixlov, zatiaľ čo na zadnej strane sa nachádza hlavný duálny fotoaparát s 24 a 16 megapixlovými snímačmi.

„Jedna šošovka je čiernobiela vlastne a druhá prijíma vlastne kompletnú farebnú informáciu. Dokopy sa dá zložiť unikátny záber. Funguje tam hybridný zoom a tiež vlastne dokáže sa človek hrať aj po nafotení s nejakou hĺbkou zaostrenia.“

Smartfón Honor 10.

Umelá inteligencia vie dokonca prispôsobiť používateľské rozhranie v smartfóne na mieru jeho majiteľa a pomáha mu aj pri triedení a hľadaní fotografií, ktoré tak nie sú usporiadané len podľa dátumu.

„Automaticky sa upravuje menu, sa prispôsobuje každému používateľovi podľa toho, ako ktoré kroky v rámci telefónu často používa. Dokáže vlastne rozpoznať či je to fotografia vás alebo či je to skupinová fotografia alebo fotografia z dovolenky alebo fotografia západu slnka. A podľa toho môžete vlastne hľadať v rámci galérie.“

Používatelia dnes od smartfónov vyžadujú bezpečnosť svojich dát. Vývojári preto pridali odomykanie cez rozpoznávanie tváre a tiež cez ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov, ktorá je priamo pod sklom. No niektoré z technológií Honor 10tky si na svetlo sveta priniesli aj jeho ďalší súrodenci.

Napríklad Honor 7C rovnako rozpozná tvár, ale zároveň má vzadu aj dve šošovky fotoaparátu. A hanbiť sa nemusí ani za takmer 6 palcový displej.

„Ďalej bude mať menšieho súrodenca 7A, ktorý bude mať tiež čítačku odtlačkov prstov, tiež 3 32, ale už nebude mať ten duálny fotoaparát.“

No a tretím príbuzným je Honor 7S. Ten sa snaží zaujať svojou kompaktnou veľkosťou s displejom necelých 5,5 palca, ktorý ale opäť pokrýva takmer celú prednú stranu zariadenia. Celá rodina smartfónov má však niečo spoločné.

„Kombinovaný slot pre tri karty. Dve SIM karty a jednu SD kartu,“ dodáva pán Tomáš Veselý, marketingový manažér, Honor ČR a SR.

Rodina čínskych smartfónov Honor by teda mala pokryť potreby rôznych používateľov. V každom prípade sú stále ich silnou stránkou najmä technológie v spojení s dizajnom, pri ktorých oprávnene vyniká Honor 10tka. Rozhodne teda platí, že na inováciách výrobcovi z Ázie veľmi záleží.