Premiérka Nového Zélandu porodila, dcérku ukázala na Instagrame

TA3
21.6.2018 10:11

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová porodila vo štvrtok svoje prvé dieťa - dievčatko, informuje agentúra DPA. Ardernová je po bývalej pakistanskej predsedníčke vlády Bénazír Bhuttovej druhou ženou na svete v novodobých dejinách, ktorá sa stala matkou počas zastávania premiérskej funkcie.

Pracovala do poslednej chvíle

Na svojom profile na sociálnej sieti Facebook zverejnila aj fotografiu, na ktorej je spolu so svojím partnerom Clarkom Gayfordom a bábätkom. Ardernová zároveň všetkým poďakovala za pekné priania a dodala, že ona aj dieťa sú v poriadku.

Novozélandská premiérka mala podľa očakávania porodiť už v nedeľu, niekoľko dní však prenášala a rozhodla sa pracovať až do poslednej chvíle. Gayford na sociálnej sieti Twitter zverejnil fotografiu, na ktorej si ešte v stredu v súkromí čítala z parlamentných dokumentov.

Zastúpi ju podpredseda vlády

Ardernová si po pôrode vyberie šesť týždňov rodičovskej dovolenky. Počas nej ju bude zastupovať podpredseda vlády Winston Peters. Premiérka však bude mať k dispozícii všetky vládne dokumenty a bude sa vyjadrovať ku všetkým zásadným rozhodnutiam vrátane tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti štátu. Po šiestich týždňoch sa vráti do úradu a v rodičovských povinnostiach ju vystrieda Gayford.

Ardernová zistila, že je tehotná, necelý týždeň pred tým, ako sa v októbri ujala úradu premiérky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok