Rusko prišiel po zadržaní Kočnera vypovedať, vinu odmieta

TA3 SITA
21.6.2018 09:20

Bývalý politik a šéf súkromnej televízie Pavol Rusko prišiel vypovedať na policajné prezídium v súvislosti so zadržaním Mariána Kočnera. "Prišli sme dobrovoľne na výsluch, ktorý sme si v stredu dohodli, kategoricky odmietnuť vinu a uviesť veci na pravú mieru," povedal Rusko.

Rusko prišiel po zadržaní Kočnera vypovedať, vinu odmieta
TASR (ilustračná)

Nebude meniť výpoveď

Už v stredu, po tom, čo polícia zadržala Mariána Kočnera pre zmenky a daňové trestné činy, Rusko avizoval, že nebude vypovedať inak, ako vypovedal na súde. Na prezídiu je aj právnik Mariána Kočnera, Martin Pohovej. Ten potvrdil, že si v stredu prebrali uznesenie o vznesení obvinenia, voči uzneseniu podali sťažnosť. "Klient popiera spáchanie skutku," dodal Pohovej.

"Podal som vysvetlenie k okolnostiam, ktoré sú mi kladené za vinu, odmietol som kategoricky obvinenie a vysvetlil som svoj postoj, svoje argumenty na celú záležitosť," vyhlásil Rusko po výsluchu, ktorý trval necelé dve hodiny aj s prerušením kvôli procesným námietkam obvineného. "Podali sme sťažnosť, respektíve niektoré opravné prostriedky, takže do ich posúdenia a rozhodnutia o nich na základe odporúčania právneho zástupcu sa ďalej vyjadrovať nebudem," doplnil.

Národná kriminálna agentúra zatkla podnikateľa Mariána Kočnera. V stredu polícia na svojom facebookovom profile potvrdila, že na základe vydaného pokynu dozorovým prokurátorom bola policajtmi NAKA zadržaná osoba Mariána Kočnera.

Polícia začala stíhanie

O zatknutí Mariána Kočnera ako prvý informoval portál Denníka N, dôvod sú zmenky a daňové trestné činy. Ako sa píše v článku, NAKA podnikateľa zatkla na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Ako píše denník, podnikateľ, ktorý bol roky beztrestný napriek viacerým vážnym podozreniam, je podozrivý z falšovania zmeniek voči televízii Markíza. Potvrdil to zdroj z prostredia polície aj prokuratúry.

Kočner je obvinený v prípade Gamatex, aj v prípade vratiek DPH v súvislosti s prevodmi nehnuteľností na Donovaloch. Nedávno polícia začala stíhanie vo veci aj pre zmenky. O Kočnerovi písal i zavraždený novinár Ján Kuciak. Podnikateľ sa mu vyhrážal, že o ňom a o jeho rodine bude zisťovať informácie, ale polícia to nevyhodnotila ako trestný čin, dodáva sa v správe.

Tri spory v prípade zmeniek

V súčasnosti sa vedie súdny spor o vyplatenie zmenky v hodnote viac ako 26 miliónov eur. Jej vyplatenia sa domáha spoločnosť Mariána Kočnera Správa a inkaso zmeniek. Žalovaným v prvom rade je exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia. Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza".

Markíza od začiatku spochybňuje pravosť zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000. Markíza v tomto prípade podala trestné oznámenie, pričom polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a trestný čin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Markíza minulý týždeň požiadala Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Mariánom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Dôvodom podľa spoločnosti je, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia zmeniek, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a.s. a Midas Investments Ltd. neviedli zmenky riadne v účtovníctve.

Súd v prípade zmeniek, ktorých vyplatenie požaduje Kočner a splatné mali byť po 15 rokoch od podpisu, pojednáva tri samostatné spory. Pojednávanie o zmenke v hodnote osem miliónov eur súd neprávoplatne rozhodol v prospech Kočnera. V prípade ďalšej zmenky v hodnote osem miliónov eur ešte nebolo pojednávanie vytýčené. V prípade štvrtej údajne podpísanej zmenky žalobca neuhradil súdny poplatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok