Breivik sa sťažoval na nehumánne podmienky, vo veci rozhodol súd

TA3 TASR
21.6.2018 07:52

Na európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu odznel verdikt v prípade nórskeho vraha Andersa Breivika. Extrémista sa sťažoval na zlé podmienky vo väzení. Breivik ich považuje za nehumánne a izoláciu označuje za porušovanie ľudských práv.

Odvolanie je neprípustné

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu zamietol vo štvrtok odvolanie nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika, ktorý tvrdí, že je vo väzení vystavený nehumánnemu a ponižujúcemu zaobchádzaniu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Súd v Štrasburgu vyšetrovaním prípadu nezistil žiadne porušenie dohovoru a zamietol odvolanie ako neprípustné z dôvodu, že je zjavne nepodložené," uvádza sa vo vyhlásení súdu s odvolaním sa na Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Vyhlásenie zverejnil ESĽP na svojej webovej stránke.

 

Chcel dosiahnuť zrušenie verdiktu

Breivik zabil v roku 2011 počas bombového útoku v centre nórskeho hlavného mesta Oslo a streľby na ostrove Utöya dovedna 77 ľudí, pripomína Reuters. Išlo o najhorší akt násilia v tejto škandinávskej krajine od čias druhej svetovej vojny.

Odvolaním sa na Európskom súde pre ľudské práva chcel Breivik dosiahnuť zrušenie verdiktu nórskeho odvolacieho súdu z marca 2017, ktorý rozhodol, že jeho čiastočná izolácia v cele s troma miestnosťami je v súlade s ľudskými právami. Breivika, ktorý si medzičasom zmenil meno na Fjotolf Hansen, odsúdili v roku 2012 na 21 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok