Premiérov V4 čaká summit, stretnú sa aj s rakúskym kancelárom

TA3 SITA TASR
21.6.2018 06:37

Odovzdanie ročného rotujúceho predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke Slovenskej republike Maďarskom je jednou z tém summitu predsedov vlád krajín V4, ktorý sa začal vo štvrtok predpoludním v Budapešti. Na schôdzku pozvali aj rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza.

Kurz varoval pred ponižovaním

Rakúsky kancelár, dezignovaný český premiér Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán, predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki a slovenský premiér Peter Pellegrini budú o výsledkoch rokovania informovať popoludní na spoločnej tlačovej konferencii.

Budapeštianski organizátori stretnutia o očakávaných témach rozhovorov bližšie neinformovali. Podľa spravodajského servera index.hu však účastníci schôdzky budú určite hovoriť o možnostiach nadchádzajúceho predsedníctva Rakúska v Rade Európskej únie.

Kurz minulú sobotu vo Viedni povedal, že by chcel, aby sa prioritou rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začína 1. júla, stala bezpečnosť a boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Rakúsky kancelár v rozhovore pre viaceré periodiká varoval pred ponižovaním krajín východnej Európy a postavil sa aj na stranu Orbána. Zároveň však zdôraznil, že otázky demokracie a dodržiavania pravidiel právneho štátu nemôžu byť predmetom žiadnej diskusie.

Odovzdanie predsedníctva vo V4 Slovensku, ktoré bude túto úlohu plniť od 1. júla, bude témou samostatnej tlačovej konferencie Orbána s Pellegrinim.

Slovensko má tri priority

Počas rokovania sa môže otvoriť aj otázka jadrovej energie. Rakúsko totiž patrí k silným odporcom jadrových elektrární, vo februári sa obrátilo na Súdny dvor Európskej únie pre rozšírenie maďarskej jadrovej elektrárne Paks II.

Po rokovaniach, približne okolo 16:00, Orbán oficiálne odovzdá predsedníctvo vo V4 slovenskému premiérovi Pellegrinimu. Slovensko má tri priority počas rok trvajúceho predsedníctva. Sú nimi silná Európa, bezpečnostné prostredie a inteligentné riešenia. Slovensko sa bude snažiť o presadzovanie jednoty, kde je to možné, o prinášanie riešení, kde je to prospešné a rešpektovanie rozdielností, kde je to nevyhnutné. „Budeme sa usilovať o dohodu v oblastiach, ktoré môžeme spoločne lepšie presadiť na európskej úrovni. Máme záujem uskutočniť spoločne také projekty, ktoré majú praktický dosah na občanov v našich krajinách. Budeme hľadať konsenzus pri plnom rešpekte k národným záujmom,“ píše sa v programe slovenského predsedníctva vo V4, ktorý schválila vláda. Mottom piateho predsedníctva SR je Dynamický Vyšehrad pre Európu.

Slovensko však nie je jedinou krajinou, ktorá od 1. júla prevezme predsedníctvo. Rakúsko v ten deň takisto prevezme od Bulharska polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok