Trump ustúpil, rodiny migrantov sa rozhodol udržať pokope

TA3 TASR
20.6.2018 22:13

Americký prezident Donald Trump podpísal v stredu výkonné nariadenie, ktoré udrží rodiny migrantov pokope aj po prechode cez hranice USA s Mexikom. Dodal však, že v USA naďalej v platnosti ostáva politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii, informovala agentúra AP.

"Budeme mať silné hranice a rodiny udržíme pokope," povedal podľa agentúry DPA Trump v Bielom dome s tým, že nerád vidí, keď sú deti oddeľované od svojich rodičov. "Budeme mať veľa šťastných ľudí," povedal pri podpisovaní zmieneného nariadenia. Trump dodal, že "ktokoľvek so srdcom" veľmi silno prežíva delenie rodín, no prístu "nulovej tolerancie" voči nelegálnej migrácií bude v USA pokračovať. Ide o postup, pri ktorom každého, koho chytia pri nelegálnom prekročení hraníc Spojených štátov, trestne stíhajú.

Pre rozdeľovanie rodín na hraniciach USA s Mexikom čelila v ostatnom čase ostrej kritike americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová, ktorá túto kontroverznú prax obhajovala. Na kritikov reagovala, že každý, kto chce v súlade so zákonom požiadať o azyl, by mal ísť s rodinou na oficiálny hraničný priechod a potom od nej nebude oddelený.

Oddeľovanie detí od rodičov bez dokladov umožňujúcich legálny vstup do USA vyvolalo škandál aj v tábore Trumpových republikánov. Do prípadu sa vložila aj Trumpova manželka Melania, keď v nedeľu uviedla, že sa nemôže pozerať na deti oddelené od svojej rodiny a žiadala riešiť túto situáciu na vládnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok