Kiska sa stretol s farmármi, začína fungovať špeciálny tím

TA3 SITA TASR
20.6.2018 15:01

Andrej Kiska sa v Prezidentskom paláci stretol so zástupcami nespokojných farmárov, ktorí po dvojdňovej ceste na svojich polnohospodárskych strojoch dorazili do hlavného mesta a žiadali stretnutia s najvyššími ústavnými činitelmi. Osemčlenná skupina farmárov mu objasnila svoj pohľad na problémy, ktorým v regiónoch čelia. Kiska uznal, že vláda spravila prvé kroky, pri riešení situácie však podľa neho treba "citlivejší prístup". Situáciu bude sledovať.

Traktoristi sú "uväznení"

Je načase, aby vláda začala poctivo a citlivo pristupovať k požiadavkám a problémom farmárov, vyhlásil Kiska. Situáciu v poľnohospodárstve označil za vážnu, treba podľa neho riešiť nejasné majetkoprávne vzťahy k pozemkom, aj problém s agrodotáciami. 


Farmár František Oravec z východného Slovenska za delegáciu povedal, že sa dva a pol roka snažili vysvetliť na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, že systém je už na súčasné pomery zlý. „Je nemysliteľné, aby na Slovensku a v PPA bolo akceptované nejaké historické právo užívania, ktoré nemá oporu v zákone. Je nemysliteľné, aby žiadny orgán samosprávny alebo štátny nekontroloval právne tituly k pôde," uviedol príklady problémov a kritizoval špekulatívne platby na pôdu. Prezident im, podľa neho, dal prísľub, že bude danú situáciu sledovať.

Zástupca farmárov sa pred kamerami poďakoval prezidentovi za stretnutie a skritizoval aj aktuálnu situáciu, ktorej čelia po príchode do Bratislavy. Podľa neho sú s traktormi "uväznení políciou" na Tyršovom nábreží a strážcovia zákona dovolia na bratislavské cesty len zlomku zo stočlennej skupiny traktorov a iných poľnohospodárskych strojov.

Situáciu rieši špecializovaný tím

Vážne problémy farmárov na východe už čiastočne začína riešiť špecializovaný tím, zložený zo zástupcov polície a generálnej prokuratúry. Avizovala to po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková. Reagovala tak na slová predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý informoval o zriadení špeciálnej skupiny na vyšetrovanie káuz farmárov. „Na základe spoločného rokovania s GP sme zriadili spoločný vyšetrovací tím. Všetci členovia budú z iných regiónov a teritórií, ako boli medializované problémy," povedala šéfka rezortu vnútra.

Celý postup bude podľa jej slov dozorovať prokuratúra, ktorá bude postupne verejnosť informovať o jednotlivých zlyhaniach alebo o správnom vyšetrovaní. „Dnes sme dali tímu spoločne s pánom premiérom taký oficiálny punc," dodala Saková.

Prejdú prípad po prípade

„Skupina sa bude venovať všetkým otvoreným kauzám, ktoré sú dnes na stole a prezentovali ich nespokojní farmári," povedal pred zasadnutím vlády Pellegrini. Podľa jeho slov bude skupina prechádzať prípad po prípade. „Na záver budeme žiadať informácie, ako dopadla táto kontrola a ako dopadli jednotlivé prípady, o ktorých farmári informujú," vysvetlil.

Podľa premiéra si však treba uvedomiť, že nejde o prípady, o ktorých sa hovorí dnes a vznikli v týchto dňoch. „Sú to staré krivdy, ktoré trápia farmárov už niekoľko rokov, musíme sa teda vysporiadať s históriou a minulosťou," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok