Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia Nvidie transformuje bežné videá na spomalené

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci zo spoločnosti Nvidia pracujú na novom systéme, ktorý využíva neurónovú sieť umelej inteligencie s algoritmami pre hĺbkové učenie, aby dokázal efektívne vytvárať plynulé spomalené videozáznamy vo vysokej kvalite zo záberov nasnímaných normálnou rýchlosťou.

Tvorcovia systému tvrdia, že existujúce metódy umelého vytvárania spomalených záberov z už existujúcich videí nie sú dostatočne kvalitné a plynulé, čo je spôsobený tým, koľko medzi snímok sa potrebuje na ich vytváranie. Napríklad pre získanie spomaleného videa v rýchlosti 60 snímok za sekundu sa do pôvodného záznamu s rýchlosťou 30 snímok musí vytvoriť jeden medzi snímok medzi jednotlivými zaznamenanými snímkami.

Ak však chce človek z takéhoto podkladu vygenerovať super spomalené video s rýchlosťou 240 snímok za sekundu, už je potrebné vkladať sedem nových snímok medzi dve po sebe nasledujúce snímky. A práve tu dochádza k problémom pri súčasných technikách.

Výskumníci z Nvidie zapojili schopnosti umelej inteligencie pre vytváranie plynulých spomalených videí z už existujúcich videí.

Výskumníci z Nvidie sa rozhodli tento problém prekonať tým, že vyvinuli neurónovú sieť umelej inteligencie, ktorá sa učila na viac ako 11 000 rôznych videí, ktoré boli zosnímané pri rýchlosti 240 snímok za sekundu. To umožnilo novému systému sa presne naučiť optický tok medzi ľubovoľnými dvomi danými snímkami a potom efektívne predpovedať, ktoré medzi snímky je potrebné generovať tak, aby sa vytvoril plynulý prechod medzi pôvodnými dvomi snímkami.

Systém je tak účinný, že vstupné videá s rýchlosťou od 30 do 60 snímok za sekundu dokázal spomaliť až na super spomalené video s rýchlosťou 480 snímok za sekundu. Navyše je systém všestranný a zvláda ešte dokonalejšie spomaliť aj videozáznam, ktorý už bol zaznamenaný v pomalom pohybe.

Nový systém sa dokázal presne naučiť optický tok medzi ľubovoľnými dvomi danými snímkami a potom efektívne predpovedať, ktoré medzi snímky je potrebné generovať tak, aby sa vytvoril plynulý prechod medzi pôvodnými dvomi snímkami.

Nová metóda spomaľovania videozáznamov prostredníctvom algoritmov umelej inteligencie prináša vzrušujúce možnosti pre všetkých používateľov, od profesionálnych filmárov až po bežných ľudí. Technológia je v súčasnosti ešte vo fáze prototypu a vyžaduje si vysoký výpočtový výkon. Výskumníci podotýkajú, že je zatiaľ príliš náročná na spracovanie videí v dnešných smartfónoch, no dala by sa implementovať prostredníctvom cloudových serverov.

Systém je tak účinný, že vstupné videá s rýchlosťou od 30 do 60 snímok za sekundu dokázal spomaliť až na super spomalené video s rýchlosťou 480 snímok za sekundu.