Slovensko reaguje na krok USA, prijalo ho s poľutovaním

TA3 TASR
20.6.2018 10:23

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR prijalo v stredu "s poľutovaním" správu o rozhodnutí Spojených štátov vystúpiť z Rady OSN pre ľudské práva.

Slovensko reaguje na krok USA, prijalo ho s poľutovaním
SITA/Tomáš Benedikovič

Významný nástroj ochrany

Oceňuje pritom "zásadný príspevok" Spojených štátov k ochrane a podpore ľudských práv na celom svete, uviedol tlačový odbor ministerstva vo svojom vyhlásení.

"Slovenská republika je rozhodným podporovateľom efektívneho multilateralizmu. Rada pre ľudské práva je založená na pevných základoch OSN a jej princípoch," vyhlásilo MZVaEZ, pričom označilo UNHRC za "významný nástroj ochrany ľudských práv, ktorý obhajuje a podporuje univerzalitu, nedeliteľnosť, vzájomnú závislosť a vzájomné prepojenie ľudských práv".

"Ochrana a podpora ľudských práv a základných slobôd každého jednotlivca je najlepšou a najefektívnejšou stratégiou, aby ľudia na celom svete mohli žiť v mieri a prosperite," dodalo ministerstvo.

Budeme pokračovať v spolupráci

Slovensko bude podľa neho pokračovať v spolupráci so všetkými členskými štátmi OSN s cieľom zabezpečiť zlepšenie efektívnosti a účinnosti UNHRC pri presadzovaní a ochrane ľudských práv na celom svete a zároveň hájiť jej úspechy a zachovávať to, čo v nej funguje.

Vystúpenie Spojených štátov z UNHRC oznámila v utorok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Vyhlásila, že tento medzinárodný orgán "nie je hodný svojho mena" a obvinila ho z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a "chronickej zaujatosti voči Izraelu".

Rada OSN pre ľudské práva so sídlom vo švajčiarskej Ženeve je jedným z najvýznamnejších orgánov OSN. Má 47 členov, ktorých volí Valné zhromaždenie na tri roky. Rada dohliada na dodržiavanie ľudských práv vo svete a predkladá o situácii v jednotlivých krajinách správy. Zameriava sa okrem iného na slobodu zhromažďovania, slobodu slova, slobodu vyznania, práva žien, ako aj práva etnických či sexuálnych menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok