Farmári žiadajú stretnutie s premiérom, ten sa obrátil na Matečnú

TA3 TASR SITA
20.6.2018 10:10

Nespokojní farmári, ktorí na svojich poľnohospodárskych strojoch dorazili z celého Slovenska na bratislavské Tyršovo nábrežie, sa chcú stretnúť s predsedom vlády a prerokovať s ním svoje požiadavky. Dali mu čas do poludnia, inak plánovali protestnú jazdu po celom hlavnom meste. Peter Pellegrini sa obrátil na ministerku pôdohospodárstva a požiadal ju, aby zmenila svoj program a rokovala s nespokojencami.

Nespokojní farmári zamierili na traktoroch ulicami hlavného mesta pred Úrad vlády SR, uviedla koordinátorka akcie z Vidieckej platformy Lucia Gallová. Na mieste plánovali dať vyhlásenie a potom chceli pokračovať pred parlament. Očakávali, že sa premiér vyjadrí k ich žiadosti o stretnutie. Od parlamentu sa chceli vrátiť späť a podniknúť jazdy po meste. Počet ďalších traktorov, ktoré prišli v noci na stredu do Bratislavy, Gallová nevedela spresniť. Podľa informácií od farmárov sa mali pohybovať po troch trasách a na každej malo byť po päť traktorov. Podľa Gallovej sa chcú rozprávať s premiérom a Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov.

Premiér už nepriamo reagoval. Podpredsedníčku vlády a šéfku ministerstva pôdohospodárstva Matečnú požiadal, aby zmenila svoj pracovný program a rokovala s farmármi. Šéfka rezortu mala naplánovanú pracovnú cestu v Českej republike. "Požiadal som pani podpredsedníčku vlády, aby vzhľadom na situáciu a prítomnosť farmárov z východného Slovenska, aby sa vrátila naspäť na Slovensko a dnes sa stretla spolu s odbornou verejnosťou, s farmármi. Ešte raz zdôrazňujem, že som ju požiadal, aby sa stretla len s reálnymi farmármi, ktorí reálne na pôde pôsobia a nie so zástupcami rôznych organizácií, ktoré s poľnohospodárstvom nemajú nič spoločné a chcú sa na tejto aktivite len priživiť," povedal premiér.

Požiadavky farmárov sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok