Nedohodli sa. Opäť zorganizujú dve korunovačné slávnosti

TA3 TASR
20.6.2018 07:58

V Bratislave sa aj tento rok budú konať dve samostatné korunovačné slávnosti. Jedny organizuje hlavné mesto v dňoch 22. až 29. júna, ktoré pripomenú korunováciu Maximiliána II. Habsburského. Druhé slávnosti pripravuje občianske združenie Korunovačná Bratislava na 21. až 28. júna a priblížia korunováciu Leopolda II. Dôvodom je nezhoda oboch strán, ktorá trvá od minulého roka.

Nedohodli sa. Opäť zorganizujú dve korunovačné slávnosti
SITA/Jozef Jakubčo

Demonštrácia za spravodlivosť

Predseda OZ Korunovačná Bratislava Miroslav Vetrík organizuje podujatie s názvom Korunovačné slávnosti. Na webe združenia uviedol, že vedeniu hlavného mesta sa nepodarilo ukradnúť im názov podujatia a magistrát zmenil názov svojho programu na Bratislavské korunovačné dni. "Tentoraz ich idú organizovať v našom termíne – posledný celý júnový víkend a nasledujúci týždeň. Preto Korunovačný sprievod aj v tomto roku organizujeme ako demonštráciu za spravodlivosť," uviedol.

Ako tvrdí, Úrad priemyselného vlastníctva SR schválil ochrannú známku ich podujatia i napriek námietkam zo strany magistrátu. "Takisto ochrannú známku získalo aj logo nášho združenia, ktoré minulý rok bolo zneužité," podotkol. Vetrík na webe pripomína, aj prečo sa začal minulý rok spor s mestom. Magistrát chcel podľa neho organizovať slávnosti bez ich združenia, ktoré ich pritom vytvorilo. "Predstavte si, že niečo organizujete, vybudujete úspešný projekt, za ktorým sú tisíce hodín, na ktorý sa ľudia tešia, ktorý sa stal známy aj v zahraničí a po 14 rokoch vám zvolená politička či politik povie, ďakujeme, ale projekt si urobíme sami a bez vás. Toto sme teraz zažili s našimi Korunovačnými slávnosťami. Obrovská arogancia moci," napísal na webe.

Spoluprácu údajne ponúkali

Korunovačné slávnosti 2018, organizované OZ Korunovačná Bratislava, sa konajú od 21. do 28. júna. Ich hlavným dejiskom bude Hviezdoslavovo námestie. Sobota 23. júna bude venovaná korunovácii Leopolda II. Obrad sa uskutoční od 13.30 h v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa pri Hlavnom námestí.

Hlavné mesto si chce kráľovskú minulosť Bratislavy pripomenúť svojím podujatím s názvom Bratislavské korunovačné dni, ktoré budú trvať od 22. do 29. júna. V nedeľu 24. júna od 15. h organizuje spomienku na prvú bratislavskú korunováciu a korunovačný sprievod Maximiliána II. Habsburského. Nasledovať bude kráľovský rytiersky turnaj a korunovačný koncert.

Magistrát tvrdí, že Vetríkovi ponúkali spoluprácu tento aj minulý rok. Rovnako aj možnosť uchádzať sa o kultúrny grant na podujatia v rámci Bratislavských korunovačných dní, ktorými by spoločne obohatili program korunovačných dní. "Počas rokov 2017 a 2018 ale nevyužil ani jednu z ponúkaných možností, nereagoval a neprejavil záujem spolupracovať s mestom na tomto významnom podujatí venovanom korunováciám," povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Mesto tvrdí, že pripravilo celomestské podujatie, pričom zmenilo koncept z víkendového podujatia na celotýždňové, k čomu došlo minulý rok pri príležitosti osláv 300. výročia narodenia Márie Terézie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok