USA opúšťajú radu pre ľudské práva. Cynické, reagujú Rusi

TA3 TASR
20.6.2018 09:28

Spojené štáty vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva, oznámila americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že rada "nie je hodná svojho mena". Ide o najnovší zo série zvratov v americkej politike. Ruská misia pri OSN v reakcii hovorí o cynizme.

Chronicky zaujatí pokrytci?

Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a "chronickej zaujatosti voči Izraelu". Informácie priniesli v stredu tlačové agentúry DPA a AP.

Haleyová je vyslankyňou prezidenta Donalda Trumpa pri OSN. V utorok pripomenula, že už pred rokom dala jasne najavo, že USA zostanú v rade, iba "ak sa uskutočnia jej zásadné reformy". Podľa Haleyovej je jasné, že tieto výzvy na zmeny ostali bez povšimnutia. Haleyová kritizovala členstvo takých krajín v rade ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv. Avšak Haleyová zdôraznila, že ak sa rada zreformuje, Spojené štáty "sa k nej s potešením znovu pripoja". Veľvyslankyňa oznámila odchod USA zo 47-člennej rady na tlačovej konferencii po boku s ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

Na reformy nepresvedčili nikoho

Diplomatka pripustila, že Spojeným štátom sa nepodarilo presvedčiť žiadny iný štát, aby otvorene podporil snahy Washingtonu zreformovať radu. Vystúpenie z rady je najnovším zo série zvratov v americkej politike, ktoré presadil prezident Trump. Ten už jednostranne odstúpil od iránskej jadrovej dohody a parížskej klimatickej dohody. Jeho rozhodnutia spôsobili vážne napätie vo vzťahoch s kľúčovými spojencami.

Hoci vzťahy Washingtonu a OSN v orgánoch pre ľudské práva boli vo všeobecnosti napäté - z rady vystúpil svojho času aj George W. Bush -, Trumpov predchodca Barack Obama si zvolil spoluprácu s ňou. A tento krok bol celosvetovo dobre prijatý. "Rada pre ľudské práva už príliš dlho chráni porušovateľov ľudských práv a žumpu politickej zaujatosti," uviedla Haleyová vedľa prítomného ministra Pompea. "Najneľudskejšie režimy na svete naďalej unikajú vyšetrovaniu," dodala.

Izraelský premiér: Odvážne rozhodnutie

Haleyová upozornila, že rozhodnutie odísť z rady sa americkej administratíve nerobilo ľahko. Nešetrila však kritikou na adresu tohto orgánu a vyhlásila, že nie je "hoden svojho mena". Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberajú členské štáty OSN. Veľvyslankyňa ďalej označila radu za "pokrytecký a samému sebe slúžiaci orgán, ktorý sa vysmieva ľudským právam". Washington požadoval, aby Izrael nebol hlavným stredobodom práce rady. Židovský štát je totiž na programe na každom jej zasadnutí v súvislosti s palestínskou otázkou, pripomenula agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu privítal rozhodnutie USA a označil ho za "odvážne". Vyhlásil tiež, že jeho krajina je "jedinou pravou demokraciou na Blízkom východe". USA za vlády Trumpa oznámili aj plán stiahnuť sa z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru. USA tvrdia, že zaujatosť voči Izraelu je prítomná i v tomto orgáne OSN. OSN je občas kritická aj voči samotným Spojeným štátom pre údajné porušovanie ľudských práv, vrátane najnovšej Trumpovej politiky oddeľovania detí od rodičov-ilegálnych migrantov na južnej hranici USA s Mexikom.

Oslabí to postavenie USA

Rozhodnutie Spojených štátov vystúpiť z Rady OSN pre ľudské práva je "sklamaním, ak nie vyslovene prekvapením". V utorok v Ženeve to uviedol odchádzajúci vysoký komisár OSN pre ľudské práva, jordánsky diplomat Zajd Raad Husajn. "Vzhľadom na stav ľudských práv v dnešnom svete by mali Spojené štáty viac vystupovať v popredí, a nie odstupovať," napísal vysoký komisár Zajd na sociálnej sieti Twitter. Predseda rady, Vojislav Šuc zo Slovinska, bránil tento orgán. Varoval, že "multilateralizmus a ľudské práva sú napádané každý deň". Rada je podľa neho "jednotným priestorom", kde sa diskutuje o najzúfalejších situáciách a hľadajú sa východiská z problémov. "Jej činy vedú k zmysluplným výsledkom pre nespočetné obete porušovania ľudských práv po celom svete, a týmto obetiam rada slúži," dodal podľa agentúry AP Šuc, ktorý na rok zastáva rotujúcu funkciu predsedu rady.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová zareagovala vyjadrením, že rozhodnutie USA vystúpiť z rady je riskantné, lebo poškodí medzinárodné postavenie USA. "USA stáli vždy v popredí pri ochrane ľudských práv po celom svete a mnoho rokov boli silným partnerom Európskej únie v Rade OSN pre ľudské práva," uviedla Mogheriniovej hovorkyňa Maja Kocijančičová vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA. "Dnešné rozhodnutie oslabí rolu USA ako zástancu a podporovateľa demokracie na svetovej scéne," dodala hovorkyňa Mogheriniovej.

Rusko: Snažia sa obviniť všetkých

Ruskí diplomati podľa agentúry TASS vo svojej reakcii uviedli, že Rada OSN pre ľudské práva je kľúčovým medzinárodným fórom pre spoluprácu v oblasti podpory a ochrany ľudských práv a jej poslaním - podobne ako aj celého systému OSN - je slúžiť všetkým členským štátom, nielen jednej krajine či jednému zoskupeniu. "Žiaľ, naši kolegovia z Washingtonu to nechápu alebo neakceptujú," uvádza sa vo vyhlásení. Pripomenuli, že reakcia medzinárodného spoločenstva na pokusy Spojených štátov o reformu OSN "zjavne ukázali, že (USA) sú v tejto veci osamotené".

Ruská misia v OSN vo svojom vyhlásení uviedla predpoklad, že USA chceli "zmeniť Radu (OSN pre ľudské práva) na poslušný nástroj na presadzovanie svojich záujmov a trestanie neposlušných krajín".
Na základe tohto konštatovania ruskí diplomati považujú za cynické, že Spojené štáty sa snažia obviniť prakticky celý svet - vrátane svojich tradičných spojencov - zo spolitizovania práce Rady OSN pre ľudské práva. Ruská misia vo svojom vyhlásení priznáva, že v práci Rady OSN pre ľudské práva sa môžu vyskytovať nedostatky, ale "v uplynulom období preukázala svoju životaschopnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok