Farmári zaparkovali v Bratislave, chcú rokovať s premiérom

TA3 TASR
19.6.2018 21:16

Kolóna poľnohospodárskych strojov s nespokojnými farmármi dorazila v utorok pred deviatou hodinou večer na Tyršovo nábrežie do Bratislavy. V hlavnom meste sa chcú stretnúť s predsedom vlády a prerokovať s ním svoje požiadavky. Ako tvrdia, v proteste sú ochotní pokračovať dovtedy, kým s nimi vláda nepodpíše Memorandum, v ktorom požiadavky zhrnuli.

Viac ako 25 traktorov

Jazdy nespokojných farmárov budú počas celej stredy 20. júna v hlavnom meste Slovenska. Na Tyršovo nábrežie v Bratislave–Petržalke dorazila v utorok večer prvá skupina poľnohospodárov na vyše 25 traktoroch a sprievodné autá. Uviedla to Lucia Gallová z Vidieckej platformy, ktorá je koordinátorkou akcie.

Uviedla, že sa chcú rozprávať s premiérom Petrom Pellegrinim a koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov. Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

Prídu ďalšie

Gallová avizovala, že v noci na stredu prídu ďalšie traktory a vo finále by ich v Bratislave malo byť 150 až 200. "Prišli sme preto, lebo máme dlhodobo dojem, že nie sme vypočutí," povedala Gallová s tým, že chcú ísť pred parlament, Úrad vlády SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a SPF.

Nevedela povedať, ako dlho ostanú, to bude podľa nej závisieť od reakcií politikov. "Odovzdali sme v utorok list a požiadali sme o stretnutie pána premiéra. Zatiaľ odpoveď nemáme, čakáme," informovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok