Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická sépia sa samostatne preháňala potrubím ako živá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká spoločnosť Festo sa zaoberá vývojom robotov, ktorí nielenže simulujú pohyby zvierat, ale je im podobný aj ich výzor. V minulosti to boli napríklad robotické mravce, motýle či pavúk. Tentoraz si vývojári zobrali na mušku sépiu, ktorej pohybové schopnosti preniesli do nového robota s názvom BionicFinWave.

Reálne sépie sa vo vode pohybujú dopredu a dozadu prostredníctvom dvoch kontinuálne sa vlniacich plutiev, ktoré majú natiahnuté pozdĺž oboch strán tela. Robotická sépia BionicFinWave, ktorá je prevažne vyrobená s pomocou technológie 3D tlače, je takisto vybavená dvomi vlastnými plutvami, ktorú inžinieri zo spoločnosti Festo vytvorili z veľmi flexibilného silikónu.

Vývojári zo spoločnosti Fento sa tentoraz inšpirovali sépiami a ich pohybové schopnosti preniesli do robota BionicFinWave.

Každá plutva sa pohybuje s pomocou deviatich integrovaných pákových ramien, ktoré sú k jednému z dvoch servomotorov v tele robota pripojené prostredníctvom plochého kľukového hriadeľa k jednému z dvoch servomotorov umiestnených v robote. Tieto motory pracujú nezávisle od seba, čo umožňuje, že sa obe plutvy vlnia pri rôznych rýchlostiach a tiež aj opačným smerom. Robotická sépia sa tak dokáže na mieste otáčať doľava alebo doprava. Posun nahor a nadol zabezpečuje tretí motor, ktorý sa využíva na ohnutie kĺbovej konštrukcie tela. Požadovaný stupeň vztlaku sa dosahuje prostredníctvom série vodotesných dutín v tele robota, ktoré je domovom celej elektroniky.

Robotická sépiea BionicFinWave je vybavená dvomi vlastnými plutvami, ktoré sú vyrobené z veľmi flexibilného silikónu.

Robotická sépia BionicFinWave bola prvýkrát verejnosti prezentovaná na technologickej obchodnej výstave Achema 2018 vo Frankfurte nad Mohanom, kde autonómne prechádzala sieťou priehľadných akrylových rúr. Dokázala to s pomocou tlakového snímača, ktorý jej umožnil posúdiť hĺbku vo vode, spolu s ultrazvukovými snímačmi, s pomocou ktorých bolo možné merať, ako blízko sa nachádza pri stenách potrubia. Robot je tiež schopný bezdrôtovo prenášať údaje o tlaku či teplote vody.

Samotný robot meria na dĺžku 370 mm a váži 430 gramov. Vývojári dúfajú, že takéto zariadenia by sa mohli používať na úlohy, ako je mechanická kontrola alebo pre získavanie vedeckých údajov.

Dvojica elektromotorov pracuje nezávisle od seba, čo umožňuje, že sa obe plutvy vlnia pri rôznych rýchlostiach a tiež aj opačným smerom.