Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ASUS VivoBook S15 drží krok s rýchlym mestským životným štýlom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej uponáhľanej dobe nám našťastie pomáhajú technológie, ktoré si vieme zobrať kamkoľvek so sebou, či už je to smartfón, tablet alebo notebook. No práve notebooky sa výrobcovia snažia ešte viac zoštíhliť a zmenšiť tak, aby sa dokázali prispôsobiť rýchlemu mestskému životnému štýlu bez nejakých výrazných výkonnostných kompromisov. Do tejto oblasti sa radí aj kompaktný notebook VivoBook S15 z dielne ASUSu, ktorý nás zaujal hneď niekoľkými užitočnými funkciami.

VivoBook S15, v elegantnej metalickej povrchovej úprave, sa so svojim telom približuje k ultabookom. Môže za to pomerne malá váha zhruba 1,5 kilogramu a tenký profil, necelých 18 milimetrov. Napriek kompaktnému prevedeniu sa však S15tka môže pochváliť veľkým Full HD displejom so širokým pozorovacím uhlom.

„Do 14 palcového tela sa nám podarilo vtesnať takmer 16 palcový displej. Podarilo sa to vďaka tomu, že sme minimalizovali rámik displeja, takzvaná NanoEdge technológia, ktorá tu je použitá. V najhrubšom bode dosahujú tieto rámiky do 8 milimetrov a pomer obrazovky voči telu sa zväčšil na 80 percent,“ hovorí pán Miroslav Farkaš, ASUS.

Z pohľadu výkonu si to pritom VivoBook S15 môže rozdať aj so svojimi väčšími mobilnými kolegami. Okrem pracovného nasadenia tak používateľom poskytne i porciu multimediálnej zábavy.

„Je osadený procesormi 8. generácie Intel Core s možnosťou konfigurácie až i7. Čo sa týka pamäte, je tam až 16 GB DDR4. Čo sa týka výbavy tohto notebooku, zaujímavosťou je, že obsahuje grafickú kartu MX940 a tým dáva používateľovi okrem štandardných kancelárskych záležitostí možnosť hrať aj nejaké hry.“

Vďaka hybridnému úložisku poskytne notebook dve možnosti ukladania dát a používateľovi tak prináša výhody z oboch svetov, čiže vysokú rýchlosť prenosu dát a veľkú kapacitu pevného disku.

„Na SSD si nainštaluje aplikácie kvôli rýchlosti ich behu a bežné dáta, ako fotky, videá, si ukladá potom na hard disk. Tá veľkosť hard disku pri tomto stroji je až takmer 2 Tera a možnosť použitia SSDčka je 512 gigabajtov.“

Notebook ASUS VivoBook S15.

Napriek kompaktným rozmerom je notebook osadený plnohodnotnou konektorovou výbavou. Nájdeme tu rýchly port USB 3.1, HDMI konektor a aj slot pre SD karty. Do zariadenia sa dostala i moderná technológia bezdrôtového Wi-Fi prenosu od spoločnosti Intel. Ide o 2 x 2 dvojpásmový prenos v štandarde AC.

„Ten spôsob, prečo je táto „wifina“ iná, lepšia, môžeme to si zobrať na príklade dvoch kamiónov, ktoré vezú rovnaký počet dátových packetov. A v prípade, žeby sa jednému kamiónu niečo stalo a nemohol by sa dostať do toho svojho cieľa, tak ten druhý kamión donesie tie dáta k tomu používateľovi a bez toho, aby si niečo vôbec všimol.“

Vývojári z ASUSu sa dokázali popasovať so zohrievaním komponentov v notebooku pomocou vlastnej technológie IceCool s inteligentným riadením ventilátorov. Vďaka tomu používateľovi nevadí ani dlhá práca s notebookom na kolenách.

„Udržuje teplotu notebook pod 35 stupňov, čo je menej ako teplota ľudského tela a tým pádom je tá práca veľmi príjemná.“

Ďalšou zaujímavou funkcionalitou je integrácia čítačky odtlačkov prstov priamo do touchpadu pre rýchly a bezpečný prístup prostredníctvom Windows Hello. K vyššiemu komfortu svojim dielom určite prispeje aj viacero režimov nastavenia displeja, vrátane potláčania modrého svetla, či pohodlná ergonomická klávesnica.

„Výška kláves je 1,4 milimetra. To znamená, že nikoho pri písaní na tomto stroji prsty bolieť nebudú. A v horších svetelných podmienkach používateľ využije to, že klávesnica je podsvietená.“

S15tka sa môže pochváliť aj batériou s predĺženou výdržou, vďaka ktorej používateľ zvládne svoje denné pracovné úlohy spraviť i bez prísunu elektrickej energie.

„Výdrž batérie tohto notebooku je pri bežnom používaní cirka 8 hodín, ale obsahuje aj funkcionalitu rýchleho nabíjania. To znamená, že za nejakých 50 minút sa dokáže nabiť takmer na 60 percent svojej kapacity,“ dodáva pán Miroslav Farkaš, ASUS.

Kompaktný notebook ASUS VivoBook S15 sa so svojimi parametrami dostáva za hranice bežných zariadení a preskočiť chce aj tie výkonnejšie. Mohol by preto osloviť najmä aktívnych moderných používateľov, pre ktorých je mobilita, spolu s výkonom, na prvom mieste pri ich každodennom rýchlom životnom štýle.