Likviduje sa uznávaná inštitúcia, tvrdí opozícia. Žiadajú riešenie

TA3 TASR
18.6.2018 16:48

Poslanci po pondelkovom prieskume vo Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológie žiadajú ministerku školstva, vedy, výskumu a športu Martinu Lubyovú, aby riešila situáciu v ústave. Uviedla to počas tlačovej konferencie poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová. Zároveň poznamenala, že v ústave podalo výpoveď 25 zamestnancov.

Ministerke písali už vlani

Situácia sa vo VÚDPaP podľa Remišovej nijako nerieši. "Mám informácie, že zamestnanci ústavu už vlani v októbri písali list ministerke školstva Martine Lubyovej. Neodpovedala, a tak sa na ňu opätovne obrátili vo februári tohto roka," uviedol poslanec NR SR Branislav.

Remišová potvrdila, že sa stretla s vedením ústavu, ale aj so zamestnancami, ktorí podali či dostali výpoveď. Podľa jej slov zamestnanci hovorili o šikane, porušovaní práv zamestnancov, ale aj o neodbornom riadení. "Poslanecký prieskum nás nepresvedčil, že sa situácia kompetentne rieši. Keď tretina zamestnancov odíde z ústavu, svedčí to o jeho zlom manažmente," povedala Remišová. Doplnila, že počas poslaneckého prieskumu sa od riaditeľa ústavu dozvedela, že bude so zamestnancami, ktorí podali výpoveď, ešte rokovať.

Ústav smeruje k znefunkčneniu

"Na poslaneckom prieskume sme si pýtali ďalšie doplňujúce dokumenty. Vyžiadame si správy o riadení ústavu za posledné tri roky, ale aj dokumenty o počtoch zamestnancov, štatút a organizačnú štruktúru, ktoré sa majú zmeniť, ale aj plnenia eurofondových projektov," povedala Remišová.

Poslanci z Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport na čele s Ľubomírom Petrákom chcú, aby sa Lubyová k situácii v ústave vyjadrila do augusta. Rovnako žiadajú od vedenia VÚDPaP, aby predložilo požadovanú dokumentáciu z ostatných troch rokov.

Podľa Remišovej šéfka rezortu školstva hovorí o fínskom modeli a o inklúzii a na druhej strane pod jej vedením sa "likviduje jedna z najuznávanejších inštitúcii v tejto oblasti." Gröhling doplnil, že rezort školstva má kontrolnú funkciu, v kompetencii ministerky je napríklad aj vymenovanie či odvolanie riaditeľa. Poslanec NR SR Miroslav Sopko pokladá za kľúčové, aby sa ministerka školstva vyjadrila k aktuálnej situácii v ústave. Gröhling vyzval riaditeľa VÚDPaP Petra Lukáča, aby z pozície riaditeľa bezodkladne riešil situáciu vo VÚDPaP. "Ústav po výpovediach zamestnancov smeruje k znefunkčneniu. Nemôže sa stať, aby na nezvládnutú personálnu politiku doplatili desiatky detí," uviedol Gröhling.

Pobúrení z mocenských zásahov

Pracovníci Detského centra VÚDPaP dali výpoveď k 11. júnu. Dôvodom bolo "hlboké pobúrenie z mocenských zásahov", ktorými má vedenie ústavu likvidovať centrum. Informovala o tom vedúca Detského centra Magdaléna Špotáková. Zároveň poukázala aj na neočakávané výpovede viacerým pracovníkom ústavu, ktoré prišli v priebehu mesiaca. VÚDPaP patrí medzi priamo riadené organizácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Lubyová potvrdila, že vo VÚDPaP "došlo k pracovno-právnemu sporu, ktorý sa eskaloval prostredníctvom dvoch skupín." Zároveň pripomenula, že VÚDPaP má vlastnú právnu subjektivitu a jeho riaditeľ je štatutár a vystupuje ako zamestnávateľ voči zamestnancom. "Pokiaľ ide o riešenie pracovno-právneho sporu, ministerstvo školstva nemá možnosť vstupovať do tohto sporu, pretože tie sa musia riešiť v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami," dodala ministerka.

Situáciu sleduje

Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva potvrdil, že Lubyová od začiatku pozorne sleduje situáciu vo VÚDPaP. "Pre ministerku je v prvom rade dôležité, aby situáciou neboli nijako ohrození klienti a funkčnosť VÚDPaP. Lubyová už hovorila s riaditeľom ústavu a je s ním v neustálom kontakte," informoval rezort školstva s tým, že platí, ak bude nevyhnutné zasiahnuť do štruktúry pracoviska, ministerka je pripravená konať.

"Súhlasíme, že VÚDPaP je potrebná, dôležitá inštitúcia a dosahuje výsledky, pokiaľ ide o vedecko-výskumnú činnosť, čo je zároveň aj činnosť, na ktorú je VÚDPaP určený. Rovnako súhlasíme aj s tým, že proces inklúzie je dôležitý," uzavrel rezort školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok