Merkelová dostala ultimátum od svojho ministra, zaútočil i Trump

TA3 ČTK
18.6.2018 16:26

Americký prezident Donald Trump na Twitteri komentoval migračnú debatu v Nemecku a kritizoval Európu, že dovolila utečencom, aby "násilne" zmenili jej kultúru. "Nemecký ľud sa obracia proti svojmu vedeniu," napísal prezident k debate nemeckých vládnych strán o zásadách prisťahovaleckej politiky.

Dva týždne na dohodu

Nemeckú politiku ovláda spor o migrantov medzi kancelárkou a šéfkou CDU Angelou Merkelovou a ministrom vnútra Horstom Seehoferom, ktorý je predsedom sesterskej strany CSU. Situácia sa v uplynulých týždňoch vyostrila natoľko, že Seehofer pohrozil opatreniami voči migrantom aj napriek nesúhlasu Merkelovej. Kancelárke dal ultimátum, ktoré obratom odmietla, ale podľa agentúry DPA ho napokon akceptovala.

Trump, ktorý má podľa americkej tlače s Merkelovou napäté vzťahy, na Twitteri napísal, že migračné spory "lomcujú už teraz slabou berlínskou koalíciou". Zločinnosť v Nemecku podľa neho stúpa. "Všade v Európe robia veľkú chybu, keď povolili príchod miliónov ľudí, ktorí veľmi silno a násilne zmenili ich kultúru," napísal prezident. "Nechceme, aby sa niečo podobné stalo aj u nás," upozornil.

Výsada, nie právo

Agentúra AFP v správe o Trumpových komentároch napísala, že ide o vmiešavanie sa. Už vlani v januári, krátko po svojom zvolení do úradu, Trump v rozhovore pre britský denník The Times napísal , že "Merkelová svojou politikou otvorenosti voči nelegálnym migrantom urobila katastrofálnu chybu". V priebehu marcovej návštevy kancelárky v Bielom dome prehlásil, že "prisťahovalectvo je výsada, nie právo; a bezpečnosť našich obyvateľov musí mať vždy prednosť, o tom sa nediskutuje".

Americký prezident vyhlásil voči ilegálnej migrácii v USA "nulovú toleranciu", čo vyvolalo takmer krízovú situáciu na juhu krajiny, kde sú deti odoberané migrantom izolované v zberných táboroch. Trump trvá na vybudovaní múru na hraniciach medzi USA a Mexikom, na posilnení pohraničnej stráže a na ráznom postupe proti ľuďom žijúcim v USA bez povolenia k pobytu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok