Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Udoo Bolt posúva výkon vývojárskych mini počítačov do výšin

Udoo Bolt posúva výkon vývojárskych mini počítačov do výšin
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Udoo už má za sebou start-up projekt počítačovej dosky, ktorá sľubovala štvornásobnú silu v porovnaní s obľúbeným riešením Raspberry Pi. Teraz sa výrobca vracia späť s výkonnou doskou pre vývojárov s názvom Bolt, ktorá je navrhnutá ako ideálny nástroj pre vývoj v oblasti umelej inteligencie, počítačového videnia, rozšírenej a virtuálnej reality ako aj v ekosystéme internetu vecí.

Mini počítačová doska Udoo Bolt je podľa tvorcov určená pre novú generáciu vývojárov, ktorí tak dostanú do rúk nástroj pre prácu s najnovšími technológiami súčasnosti. Či už je to umelá inteligencia, rozšírená alebo virtuálna realita alebo vývoj pre narastajúci ekosystém zariadení v internete vecí. Je to dostupné riešenie aj pre domácich vývojárov a kreatívcov, no tiež pre tých, ktorí sa chcú dostať do sveta AAA hier, šifrovania v bankovníctve, kritických výpočtov či analýzy takzvaných Big Data v reálnom čase.

Vývojárska doska Bolt je takmer dvakrát tak výkonnejšia ako notebook Macbook Pro 13.

Podľa vyjadrenia tvorcov je Bolt takmer dvakrát tak výkonnejší ako notebook Macbook Pro 13. Mini počítač je postavený na architektúre AMD Ryzen Embedded V1000 SoC so štvorjadrovým procesorom Zen a integrovaným grafickým čipom AMD Vega. Procesorový výkon s taktovacou frekvenciou až do 3,6 GHz dokáže streamovať video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Doska súčasne utiahne až štyri UHD monitory pri obrazovej kvalite HDR.

K dispozícii je aj technológia AMD SenseMI, ktorá je popisovaná ako sada učiacich sa a adaptívnych funkcií. Tie pomáhajú procesoru vyladiť jeho výkon, optimalizovať energetickú účinnosť a v prípade potreby pretaktovať svoj výkon. Vnútorné úložisko eMMC má kapacitu 32 GB, no je tu aj M2 slot pre pripojenie SSD úložiska. Doska spolupracuje s operačnými systémami Windows alebo Linux a podobne ako iné vývojárske dosky je kompatibilná aj so systémom Arduino.

Mini počítač je postavený na architektúre AMD Ryzen Embedded V1000 SoC so štvorjadrovým procesorom Zen a integrovaným grafickým čipom AMD Vega.

Okrem dvoch USB-C portov a dvoch portov HDMI 2.0 sú tu konektory pre gigabitový Ethernet, Grove, dva porty USB 3.1 typu A, analógové a digitálne vstupy kompatibilné s Arduinom a priestor pre osadenie až 32 GB operačnej pamäte DDR4 RAM. To všetko na doske o rozmeroch 12 x 12 centimetrov.

Vývojárska doska Udoo Bolt sa dá získať za 229 dolárov v práve prebiehajúcej start-up kampani na portáli Kickstarter. Distribúcia je naplánovaná na december.

Okrem dvoch USB-C portov a dvoch portov HDMI 2.0 sú tu konektory pre gigabitový Ethernet, Grove, dva porty USB 3.1 typu A, analógové a digitálne vstupy kompatibilné s Arduinom a priestor pre osadenie až 32 GB operačnej pamäte DDR4 RAM.