Tsiprasova vláda prežila hlasovanie o nedôvere, došlo k potýčkam

TA3 TASR SITA
16.6.2018 22:03

Poslanci gréckeho parlamentu odmietli návrh opozičnej strany Nová demokracia na vyslovenie nedôvery vláde Alexisa Tsiprasa v súvislosti s dohodou, ktorá ukončí dlhoročný spor o oficiálny názov susedného Macedónska. Návrh ND podporilo iba 127 poslancov, proti bolo 153 zákonodarcov. Grécky parlament má 300-členov.

Vylúčili ho zo strany

Poslanci rokovali o vyslovení nedôvery vláde v tretí, záverečný deň rozpravy. Vyslovenie nedôvery podporil aj jeden poslanec pravicovej strany Nezávislí Gréci, koaličného partnera Tsiprasovej strany SYRIZA. Minister obrany a predseda Nezávislých Grékov Panos Kammenos zákonodarcu okamžite vylúčil zo strany.

Počas rokovaní pred budovou parlamentu protestovali tisícky ľudí, ktorí mávali gréckymi vlajkami a pokrikovali slogany proti vláde. Došlo aj k menším potýčkam.

Podľa dohody medzi Tsiprasom a macedónskym premiérom Zoranom Zaevom, ktorá má ukončiť 27 rokov trvajúci spor, sa Macedónsko bude po novom volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija), či skrátene Severné Macedónsko. Dohodu za prísnych bezpečnostných opatrení podpíšu ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka, Nikola Dimitrov a Nikos Kotzias. Stane sa tak nakoniec na brehu Prespanského jazera na gréckej strane hraníc, nasledovať bude presun oboch delegácií a slávnostný obed do macedónskeho Oteševa, uviedol server Nova Makedonija.

Podpis dohody je iba prvý krok

Pri podpise dohody budú prítomní aj premiéri oboch krajín. Podľa macedónskych médií sa očakáva i účasť čelných predstaviteľov medzinárodného spoločenstva - šéfky zahraničnej politiky Európskej únie Fredericy Mogheriniovej, komisára pre rozšírenie EÚ Johannesa Hahna či Rosemary DiCaprovej, zástupkyne generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Podpis dohody je však iba jedným z viacerých krokov. V najbližších týždňoch musí dohodu schváliť macedónsky parlament. Grécko následne pošle listy do centrál Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, v ktorých oznámi, že už nebude blokovať vstup Skopje do NATO a začatie jeho prístupových rokovaní s EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok