Významnú historickú stavbu poškodil oheň, zasiahli desiatky hasičov

TA3 TASR
16.6.2018 07:19

Rozsiahly požiar vypukol v neskorých večerných hodinách v architektonicky významnej budove umeleckej školy v škótskom meste Glasgow.

Druhý požiar v priebehu štyroch rokov

Ide už o druhý požiar, ktorý za uplynulé štyri roky poškodil slávnu budovu Glasgow School of Art v centre tohto prístavného mesta. S ohňom bojovalo viac než 120 hasičov. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie, na ktorých bolo vidieť plamene a dym na streche budovy.

"Toto je extrémne závažná situácia. Moje prvé myšlienky patrili dnes v noci bezpečnosti ľudí - moje srdce je však zlomené pre milovanú glasgowskú @GSoFA," uviedla na sociálnej sieti Twitter škótska premiérka Nicola Sturgeonová, použijúc hashtag pre glasgowskú umeleckú školu.

V priebehu niekoľkých minút

Príčina požiaru nebola bezprostredne známa. Oheň a dym sa podľa očitých svedkov rozšírili "v priebehu niekoľkých minút". Požiar si podľa škótskych hasičov a záchranárov nevyžiadal zranenia ani obete na životoch. Obyvateľov okolitých domov a bytov však evakuovali. Niekoľko ciest a ulíc v okolí umeleckej školy uzatvorili. Hasičské jednotky zasahovali na mieste aj v sobotňajších ranných hodinách. Požiar sa rozšíril aj na niekoľko okolitých budov. Okrem iných utrpela "rozsiahle škody" aj koncertná sála O2 Academy.

Požiar poškodil školu aj v máji 2014 a do pôvodnej ikonickej podoby ju postupne vracali prostredníctvom stále prebiehajúceho reštaurátorského projektu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Stavbu navrhol umelec a architekt Charles Rennie Mackintosh a postavená bola medzi rokmi 1897 až 1909. Budova každoročne priláka zhruba 20.000 návštevníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok