Bývalý šéf Trumpovho volebného štábu skončil vo väzbe

TA3 TASR ČTK
15.6.2018 18:52

Americký súd v piatok poslal do väzobnej väznice lobistu Paula Manaforta, bývalého šéfa volebného štábu Donalda Trumpa. Oznámila to agentúra AP.

Zrušili mu domáce väzenie

Bývalého šéfa predvolebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, Paula Manaforta, poslal súd v piatok do väzby.

Manafortovi nariadili väzbu po tom, čo mu federálna sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová zrušila domáce väzenie. Ako dôvod uviedla, že prokuratúra vzniesla proti Manafortovi nové obvinenia z bránenia výkonu spravodlivosti. Pokúšal sa totiž ovplyvňovať svedkov. Spolu s Manafortom obvinila prokuratúra aj jeho dlhoročného spolupracovníka Konstantina Kilimnika.

Stvorili vraj zlovestný komplot

Manafort je prvý predstaviteľ Trumpovej predvolebnej kampane, ktorý ide za mreže v rámci vyšetrovania osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera. Manafortovi advokáti tvrdia, že ich klient sa nedopustil ničoho zlého, a obvinili prokuratúru, že z "neškodných" kontaktov so svedkami stvorili "zlovestný komplot".

Manafort zostane vo väzbe, kde bude čakať na dva súdne procesy, ktoré sa majú začať v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. Manafort čelí niekoľkým obvineniam z ťažkých zločinov, súvisiacich s jeho politickou prácou na Ukrajine a s presúvaním peňazí cez účty v daňových rajoch, pripomenula v piatok tlačová agentúra AP.

Mali brániť výkonu spravodlivosti

Manafort a jeho spolupracovník Kilimnik mali podľa nových obvinení brániť výkonu spravodlivosti tým, že kontaktovali a snažili sa ovplyvniť dvoch svedkov z lobistickej skupiny, s ktorými Manafort spolupracoval, keď na Ukrajine robil prácu pre bývalého prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyča.

K skontaktovaniu týchto osôb prostredníctvom telefónu a aplikácií na zasielanie šifrovaných správ malo dôjsť z Manafortovej strany vo februári v čase, keď už bol v domácom väzení. Kilimnik mal svedkov kontaktovať v apríli. Exmanažér Trumpovej kampane Manafort čelí už desiatkam obvinení vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú robil pre Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 vtedajší ukrajinský prezident zosadený. Všetky uvedené obvinenia Manafort popiera.

Trump to nazýva honom na čarodejnice

Manafort sa v júni 2016 zúčastnil aj na stretnutí Trumpovho syna Donalda Trumpa mladšieho a jeho zaťa Jareda Kushnera s ruskou právničkou, ktorého zjavným cieľom bolo získať škodlivé informácie o prezidentskej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej.

Trump takisto odmieta tvrdenia o podiele Ruska na jeho zvolení a Muellerovo vyšetrovanie nazýva "honom na čarodejnice".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok