Babiš zažaloval Slovensko, popiera vedomú spoluprácu s ŠtB

TA3 TASR
15.6.2018 15:23

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu. Informoval o tom v piatok český spravodajský web Seznam Zprávy.

Žalobu podal už vo štvrtok

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu. Informoval o tom v piatok český spravodajský web Seznam Zprávy.

Babiš podanie žaloby potvrdil prostredníctvom SMS správy. "Áno, včera (štvrtok)," odpovedal na otázku redakcie. Žalobu podľa Seznamu pripravoval Babišov slovenský advokát Vojtech Agner. Ten sa však k detailom odmietol vyjadriť.

Informáciu potvrdila aj Babišova hovorkyňa Lucie Kubovičová. Dodala, že žalobu na štrasburskom súde podal predseda vlády už vo štvrtok.

Reaguje na zamietnutie odvolania

Babiš sa dlhodobo usiluje súdnou cestou dosiahnuť rozhodnutie, že nebol vedomým spolupracovníkom niekdajšej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), keďže čelí podozreniu na základe dobových dokumentov, podľa ktorých spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš.

Žalobu podal po tom, čo Najvyšší súd SR zamietol jeho odvolanie v prípade, v ktorom sa snaží preukázať, že bol v týchto zväzkoch evidovaný neoprávnene.

Je to právo každého občana

Je právom každého občana obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a podať sťažnosť. V piatok to uviedlo ministerstvo spravodlivosti v reakcii na oznámenie dezignovaného českého premiéra Andreja Babiša, že zažaloval Slovensko na štrasburskom súde. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová vysvetlila, že ESĽP preskúma prijateľnosť sťažnosti.

„Pokiaľ sa stotožní so závermi vnútroštátnych súdov, sťažnosť vyhlási za zjavne nepodloženú a odmietne ju bez jej oznámenia dotknutej vláde,“ ozrejmila ďalej Drobová. „Ak sa, naopak, po predbežnom preskúmaní sťažnosti rozhodne o jej oznámení, Slovenská republika pokračuje so sťažovateľom pred ESĽP v sporovom konaní vychádzajúc zo záverov vnútroštátnych súdov,“ doplnila.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok