Váhajúci sociálni demokrati schválili vládu s Babišovým hnutím

TA3 TASR
15.6.2018 09:22

Členovia Českej strany sociálnodemokratickej si v referende odhlasovali vstup do vlády s hnutím ANO, ktorú by podporovali komunisti. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov vnútrostraníckeho referenda, o ktorých v piatok informoval predseda ČSSD Jan Hamáček.

Vysoká účasť v hlasovaní

Za vstup do koaličnej vlády s ANO sa vyslovilo vyše 58,53 percenta členov ČSSD a proti bolo 40,2 percenta. Referenda sa celkovo zúčastnilo 64,74 percenta straníkov ČSSD.

Hamáček zdôraznil, že ho predovšetkým teší vysoká účasť jeho kolegov v hlasovaní.

Svoje hlasy mohlo na schôdzach miestnych buniek odovzdať celkovo 17.683 členov ČSSD. Výsledky hlasovania v miestnych organizáciách od piatka rána preverovala Ústredná kontrolná komisia ČSSD.

Výmena rezortov?

Za hlavný problém, ktorý bude potrebné vyriešiť ešte pred vznikom novej vlády, považujú analytici obsadenie postu ministra zahraničných vecí. ČSSD na čelo tohto rezortu navrhla svojho europoslanca Miroslava Pocheho, voči ktorému má však zásadné výhrady prezident ČR Miloš Zeman. Tento problém by sa mohol napokon vyriešiť tak, že by sa ČSSD vzdala rezortu diplomacie a namiesto neho by dostala ministerstvo obrany.

Komunistická strana Čiech a Moravy pritom v piatok informovala, že je ochotná zvážiť toleranciu menšinovej vlády hnutia ANO so sociálnymi demokratmi. Takýto postoj však podmieňuje požiadavkou, aby sa do programového vyhlásenia nového koaličného kabinetu dostalo jej sedem priorít.

Ako uviedol spravodajský server Novinky.cz, spomínané programové priority by mala vláda okrem toho aktívne presadzovať a príslušné legislatívne návrhy predložiť parlamentu najneskôr šesť mesiacov pred koncom volebného obdobia. Ak sa tak nestane, je KSČM pripravená vyvolať dohodovacie konanie, hlasovanie o nedôvere vláde alebo dokonca predčasné voľby.

Babiš uvítal rozhodnutie

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš uvítal rozhodnutie členov Českej strany sociálnodemokratickej vstúpiť do vlády s hnutím ANO a dodal, že urobí všetko preto, aby novovytvorená vláda získala dôveru. Vyplýva to z jeho piatkového vyhlásenia, z ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.

"Som rád, že referendum dopadlo pozitívne. Som rád, že sa sociálna demokracia rozhodla vstúpiť s úspešným hnutím ANO do vlády. Už sme raz spolu vo vláde boli a tá vláda bola úspešná," povedal Babiš.

Vláda by mala lepšie komunikovať

Zároveň upozornil, že by nová vláda, ktorú by podporovali komunisti, mala medzi sebou lepšie komunikovať. "Dúfam, že kandidáti na ministrov sa so mnou stretnú. Dúfam, že budeme komunikovať najskôr spolu, než začnú dávať vyjadrenia do médií. To bol problém minulej vlády, že sme rokovali v uzavretých miestnostiach, málo sme komunikovali, rozoberali sme veci cez médiá. Ak vláda získa dôveru, môže byť úspešná. Urobím pre to maximum. Na každého ministra budem mať rovnaký meter," uviedol Babiš.

Výsledok potešil aj predsedu ČSSD

Takýto výsledok potešil aj predsedu ČSSD Jana Hamáčka, píše server Novinky.cz. "Ten mandát vnímam ako veľmi silný. Sociálna demokracia bude vo vláde hrať tú úlohu, ktorú tu hrá už 140 rokov, teda (úlohu) silnej ľavicovej strany," povedal Hamáček.

Zdôraznil, že vnútrostranícke spory by teraz mali skončiť. "Mali by sme sa sústrediť na to, aby sme prispeli k zostaveniu stabilnej vlády," uviedol Hamáček. Oznámil tiež, že bude trvať na tom, aby sa ministrom zahraničných vecí stal český europoslanec Miroslav Poche, ktorého však odmieta prezident Miloš Zeman.

Babiš obsadenie postu šéfa českého rezortu diplomacie komentovať nechcel. Uviedol, že v priebehu víkendu sa stretne s Hamáčkom a dohodnú sa na menách kandidátov nového vládneho kabinetu, ktoré v nedeľu oznámi Zemanovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok